• Početna>
  • Vesti>

U porti manastira Gračanica održano “Vidovdansko pesničko bdenije”

U porti manastira Gračanica održana je centralna manifestacija Vidovdanskih svečanosti “Vidovdansko pesničko bdenije”. Manifestaciji su prisustvovali sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, lokalni zvaničnici, gosti iz naše zemlje i regiona, kao i mnogobrojni građani Kosova i Metohije.

Na ovoj svečanosti, kao i svake godine, uručene su Vidovdanske književne nagrade. Ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni krst Kneza Lazara je književnik Radovan Beli Marković, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrade, a na svečanosti je pročitana njegova beseda u kojoj se između ostalog kaže da zna srpski narod da je Kosovo najskuplja srpska reč.

“Zna srpski narod dokle i šta može, da sme i preko onog što se može, i da mu je Kosovo skupa, najskuplja reč i sama srčika postojanja. Pomenimo, stoga, danas i ovde, čestitoga Kneza, Obilića, Ivana, Milana, sve Jugoviće i slugu Milutina. Pomenimo Kosovske junake, od slavne bitke do današnjeg dana”, ističe se, između ostalog u besedi ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog krsta Kneza Lazara.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2021“, radio je u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), Žarko Milenković i Milisav Savić u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatnog krsta kneza Lazara”, a koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus”. “Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra. Štaviše, on ga u pripovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentarno i mozaički, sa puno lirskih digresija. Udvajanjem naratora i dekonstruisanjem književnog junaka u tradicionalnom smislu reči, Radovan Beli Marković efektno doprinosi književnom eksperimentu koji je, međutim, izuzetno slojevit, zasnovan na različitim perspektivama mita i (srpske) istorije.”

Gojko Božović dobitnik je „Gračaničke povelje“, Branka Kasalović dobitnica je „Kondira Kosovke devojke“, a Nikoli Živanoviću pripala je nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“.

„Gračanička povelja“ pripala je Gojku Božoviću, pesniku iz Beograda. „Poetička i književna misao Gojka Božovića rezultat je nepristanka na kompromise i književa sitničarenja. Poezija je za ovog pesnika “kraljica”, a prostori pesme su “kraljevstva bez granica”. Iako je “Stvarnost zaposela prostor poezije”, a njegove pesme i hronike mahom govore o užasima svakodnevice, njegovo pesništvo progovarajući o tim bolnim i traumatičnim iskustvima sadašnjice, neizostavno progovara o nadi i opstankuˮ ističe žiri.

Branka Kasalović, pesnikinja iz Zubinog Potoka dobitnica je nagrade „Kondir Kosovke devojke”. „Glas Branke Kasalović, je autentičan lirski glas koji traži ljubav, koji traži razumevanje, koji traži slobodu. Poezija ove pesnikinje pokazuje svu silinu „večnog ženskogˮ, krećući se po marginama ljubavnog diskursa progovarajući o temama koje muče ne samo savremenog čoveka, već i savremeni svet, ogoljen, pun predrasuda, laži, simulakrumaˮ zaključio je žiri.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku iz Beograda Nikoli Živanoviću. Poezija Nikole Živanovića, obrazlaže žiri: „predstavlja novu vrstu poetske duhovnosti, onu, koja preispituje duhovno kroz telesno, dobro kroz zlo, lepo kroz ružno. Poetika ovog pesnika se gradi na temeljima velikih ostvarenja kako evropske i svetske poezije, tako i srpske i regionalne, osvajajući i nadograđujući na taj način prostore svoje baštine i tradicije, koje je postavio još ranije Tomas Sterns Eliot.“

Kako to obično biva na manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” svoje stihove kazivali su pesnici sa Kosova i Metohije i iz regiona, a beogradski hor otvorio je manifestaciju izvođenjem himne Bože pravde.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još