• Početna>
  • Vesti>

Svečana akademija povodom Dana Univeriteta u Prištini: Svojim postojanjem i trajanjem, poništavamo zabludu da naš narod može nestati

Svečanom akademijom u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka danas je završeno obeležavanje Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Akademiji su pored rukovodstva univerziteta, prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, čelnici lokalnih samouprava na sevreu KiM, predstavnici svih državnih univerziteta u Srbiji i univerziteta u Banjaluci, kao i dekani, profesori i studentni prištinskog Univerziteta.

Rektor univerziteta Zdravko Vitošević je kazao da će današnji dan zauvek ostati upamćen i zapisan u srpskom narodu.

“Kažu da u životima ljudskim, postoje dani i događaji koji su nam posebno važni, dani koji se urežu u ljudska sećanja. Vidovdan je zasigurno jedan od tih dana. Vidovdan je dan koji je upamćen i utkan u srpske živote. Zbog tog razloga, mi koji smo danas na Kosovu i Metohiji, ne možemo i nećemo da prihvatimo nestajanje sa svojih vekovnih ognjišta. U vidovdanskom postojanju i njegovom trajanju, živi i naš Univerzitet. Devet i po hiljada njegovih studenata, 800 njegovih profesora, 300 službenika, traje na Kosovu i Metohiji i govore da svojim postojanjem i trajanjem na poseban način, poništavaju zabludu da naš narod može nestati” rekao je Vitošević.

On dodaje da je Univerzitet u Prištini visokoškolska institucija koja pripada porodici srpskih i evropskih univerziteta.

“Na njegovih deset fakulteta podučavaju se najbolji studenti. Univerzitet je u svojim studentima i mladim istraživačima prepoznao potrebu za modernom bibliotekom u funkciji informatičkog centra univerziteta. Pre par dana smo, kako smo i obećali, našim mladim saradnicima predali ključeve od novih stanova. Baš zbog toga, naše je čvrsto uverenje da je naš univerzitet, noseći luču saznanja i naučnih istina u svojim rukama, ona institucija koja će tu iskru pretvoriti u svetlost istine i znanja i zanavek je prenositi novim generacijama naših studenata” poručio je Vitošević.

Državna sekretarta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović ističe da Univerzitet u Prištini ima itekako veliki značaj za državu Srbiju ali i za njen celokupni obrazovni sistem.

“Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas obeležava jubilej i danas je prilika da se podsetimo koliki značaj ova institucija ima za Srbiju i ceo njen obrazovni sistem. Ovaj Univerzitet je i pored brojnih poteškoća uspeo da se konsoliduje u ostane u obrazovnom sistemu Republike Srbije i postane obrazovna institucija od izuzetnog značaja. Nakon 1999. godine, univerzitet je bio prinuđen da se premesti i organizuje rad sa drugih lokacija, ali je sačuvao i pokazao svoj kvalitet, ono po čemu je i prepoznatljiv. Naša je obaveza i dužnost i brinemo o našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, a ovo je samo jedan od načina koliko možemo da uradimo” kazala je Dukić Mijatović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je kazao da današnji dan predstavlja mesto našeg rađanja, okupljanja i naše budućnosti.

“Upravo sam se vratio iz Gračanice, gde sam jutros pod svodom Milutinove zadužbine dočekao Vidovdan, zajedno sa našim patrijarhom i našim narodom. Tada sam rekao da je celokupni srpski narod prisutan u Gračanici jer je to ta istorijska bitka odakle se svi podižemo do visina koje predstavljaju našu istoriju i ime i prezime. Vidovdan je mesto našeg rađanja, naše okupljanje, naša budućnost. Vidovdanska etika je naš put i drugog izbora nemamo. Zbog svega onoga što smo pretrpeli, mi smo danas više nego ikada dužni da se borimo za državu Srbiju, kao što su to činili naši prethodnici, jer samo tako možemo da se borimo i za naše Kosovo i Metohiju. Upravo zahvaljujući budnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, gde gradimo mir i stabilnost, gde se borimo za svakog našeg čoveka, mi smo u mogućnosti, da više nego ikada, ulažemo na prostor Kosova i Metohije” rekao je Petković.

Petković dodaje da će država Srbija nastaviti da ulaže na prostoru Kosova i Metohije.

“Imeđu ostalog, tu je i investicija od 490 miliona dinara za novu zgradu Unvierziteta, koja će biti na ponos svima u Kosovskoj Mitrovici, koja će predstavljati simbol ovog predivnog univerziteta koji traje više od pola veka. Rekonstruisaćemo i Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i izgraditi novu bolnicu u Gračanici. Radimo i tri vrtića, popravljamo i rekonstruišemo puteve, pružamo finansijsku pomoć i činićemo to još više, jače i snažnije ali moramo da imamo plodove mira i stabilnosti ovde na prostoru Zapadnog Balkana” podvukao je Petković.

Petković je Albancima poručio da Srbija želi mir, želi da razgovara ali da ne pristaje na poniženja.

“Mi smo ponosan narod koji ne postoji od juče. Narod, koji je svoje ime i prezime zapisao još od Vidovdana i Svetog kneza Lazara koji nam je pokazao kuda treba da idemo” dodao je Petković i požele studentima i profesorima da se još dugo okupljamo na ovaj sveti dan kako bismo slavili samo uspehe.

Petković je međutim podsetio i na specifične oikolnosti i probleme koji muče isključivo srpski narod na Kosovu i Metohiji.

“Probleme nažalost imamo i na terenu. Ja sam danas u porti manastira u Gračanici dočekao Dragicu Gašić, prva povratnica u Đakovici, koja je u svoj rodni grad došla nakon 20 godina. Ona je naš heroj i mučenik. S obzirom da se danas, na Vidovdan, ispred njene rodne kuće u Đakovici organizuje protest, sa željom da je isteraju iz Đakovice, jedanaest nevladinih organizacija protiv hrabre, dostojanstvene Dragice ustalo je danas i šalje peticiju takozvanoj vladi u Prištini” rekao je Petković.

” A zašto? Srpkinja vredna ponosna, hrabra, časna, poštena, želi da ode u svoje rodno mesto, gde je rodila svoja dva sina a njoj zabranjuju da postoji u Đakovici. Tako kako oni njoj zabranjuju, nažalost, njena sudbina jeste paradigma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. I zato moramo da se borimo za svoje postojanje, moramo da se borimo pod nebom na Kosovu i Metohiji, i gradićemo još više i jače, jer svaki novi stan predstavlja svetinju života da ostanemo i opstanemo na KiM. Pomagaćemo profesorima, docentima, ne samo socijalno-ugroženima, interno raseljenima i povratnicima, nego i našoj akademskoj zajednici, jer ste vi ti koji dajete pečat i impuls ovom društvu, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, zato je važno da ulažemo u profesore i naučne radnike. Nećemo da nasedamo na provokacije, hoćemo da razgovaramo i da gradimo budućnost. Šta je danas Đakovica nego monoetnički grad a kada hoćemo Zajednicu srpskih opština Aljbin Kurti kaže da nema ZSO jer nema monoetničke zajednice. Đakovica, Prizren, Priština, sve su to mesta odakle su Srbi otišli i napustili svoja ognjišta. Želeli su da pretvore ovaj prostor u monoetnički prostor, ali borimo se i borićemo se na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem” podvukao jer Petković.

I ove godine, tradicionalno, najbolji studenti sa deset fakulteta ovog univerzieta nagrađeni su novčanom nagradom i poveljom “Istaknuti student”, dok su posebne Vidovdanske povelje za afirmaciju i očuvanje Univerziteta u Prištini, uručene prof. dr Danici Andrejević, redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu u penziji i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću.

Svečanoj akademiji koja je održana na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prethodila je zajednička sednica KONUS – a i obilazak Centra za razvoj karijere studenata i Alumni kluba.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još