• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nedopustivo ponašanje prema srpskom narodu koji je došao da proslavi Vidovdan

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, u obraćanju novinarima u Kosovskoj Mitrovici, osudio je današnji čin kosovske policije, koja je pretresala monahinju i skidala majice, sa likom kneza Lazara, prisutnima na Gazimestanu.

“Apsolutno je nedopustivo ponašanje kosovske policije i vlasti u Prištini prema srpskom narodu koji je došao da proslavi Vidovdan u Gračanici i na Gazimestanu. To što se dešava za vreme proslave Vidovdana, nači na koji reaguje kosovska policija, tako što zaustavlja sva vozila sa srpskim registarskim tablicama, to što pretresa srpske monahinje, to što skida mladićima majice sa likom Svetog kneza Lazara je apsolutno neprihvatljivo”, izjavio je Petković.

On dodaje da ako neko želi da demonstrira silu i pokaže da Srbi nemaju pravo da slave svoj praznik, to očigledno radi iz određenih frustracija dabi se pokazalo kako je ovo njihova teritorija.

“Mi smo samo ovde svoji na svome, i došli smo da proslavimo Vidovdan i poslali poruke mira. Te poruke je poslao i predsednik Aleksandar Vučić, njegova svetost patrijarh, te poruke sam poslao i ja. Mi samo želimo da živimo ovde na KiM, da nikoga ne ugrožavamo i da slavimo svoje praznike, jer ih se ne odričemo. To je naša istorija, naš identitet i pitanje našeg postojanja. Apsolutno ćemo najoštrije reagovati kod predstavnika Međunarodne zajednice, pre svega u Briselu i kod gospodina Lajčaka. Ako neko misli da tako što se pretresaju Srbi i srpske monahinje može graditi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine grdno se vara”, rekao je Petković i poručio da:

“Ono što je važno i što treba svak da razume to je da normalizacija odnosa može da se gradi tako što ćemo razgovarati i poštovati sporazume a ne tako što će se pretresati srpska monahinja, da se skidaju majice našim ljudima koji su došli da proslavljaju Vidovdan”, zaključio je Petar Petković.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još