• Početna>
  • Vesti>

Otvorena završna izložba radova studenata Fakulteta umetnosti

U okviru obeležavanja Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je u Galeriji Fakulteta umetnosti otvorena završna izložba radova studenata osnovnih i master studija.

Ovim se svake godine pokazuje rad i stvaralaštvo, studenata likovnog odseka u toku jedne školske godine.

Dekan Fakulteta Ester Milentijević je tom prilikom kazala da je Fakultet umetnosti sa ponosom dao doprinos svečanoj proslavi Dana Univerziteta.

„Fakultet umetnosti je osnovan 1973. godine kao akademija likovnih umetnosti u Prištini. Tako je Priština postala četvrti grad koji je osnovao likovnu akademiju. Nakon nemilih dešavanja 1999. godine, fakultet je nastavio sa radom u Leposaviću, Raški i Varvarinu. Odlukom Vlade Republike Srbije, 2001. godine univerzitet biva premešten u Kosovsku Mitrovicu a Fakultet umetnosti u Zvečanu. U svom razvoju fakultet je nailazio na brojne poteškoće, ali zahvaljujući posvećenosti profesora i saradnika, nastava se godinama realizuje kvalitetno i redovno, na sva tri odseka, likovni, muzički i dramski“ kazala je Milentijević.

Ona dodaje da je i pored nepovoljne epidemiološke situacije fakultet uspeo da opravda svoje poverenje i u potpunosti realizovao svoj nastavni plan.

Za rezultate ostvarene tokom studija, nagrade su dodeljene Milici Miletić, Lazaru Miloševiću, Miljani Blagojević, Mariji Jaćimović, Tanji Radosavljević,  Anđeli Stojkovič i Nikoli Stankoviću.

Zahvalnice za nesebičnu podršku, saradnju i promociju Fakulteta umetnosti uručene su rektoru Univerziteta Zdravku Vitoševiću i rektorki Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjani Nikolić.

Rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić navodi da će se saradnja dva Univerziteta nastaviti i u budućnosti.

„U umetnosti nema laži i nema prevare. Izlazi se na scenu i tu se nastupa, rade se umetnički radovi, izvode se dela, tako da ono što vaši nastavnici rade sa vama i koliko svoje pozitivne energije i znanja, vama nesebično prenose, vidi se upravo u ovoj izložbi. Iza nas je teška godina, mi smo je nazvali godinom izazova, izazova je bilo na svakom planu. Mislim da je ovaj izazov bio mnogo strašniji nego ostali jer je naš život bio u pitanju, i to nas je uznemirilo ali mislim da su umetnici veoma dobro odreagovali na to vreme i tu situacijiu i praktično je ta kriza dala dodatnu energiju za njihovu umetničku ekspresiju i njihova dela“ rekla je Nikolić.

Završne izložbe radova se u Galeriji Fakulteta održavaju od 2015. godine a iste godine je ustanovljena nagrada za najboljeg studenta sva tri odseka.

U okviru obeležavanja Dana Univerziteta u 13 časova će se amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka održati svečana akademija na kojoj će biti dodeljena priznanja „Vidovdanska povelja“ pojedincima i institucijama kao i dodela priznanja najboljim studentima prištinskog univerziteta. Predviđeno je da će studenti Fakulteta umetnosti izvesti prigodan umetnički program.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još