Vidovdanske svečanosti: Večeras uručivanje književnih nagrada

Uručivanje književnih nagrada na ovogodišnjim Vidovdanskim svečanostima, biće organizovano večeras u porti manastira Gračanica.

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Kasalović „Kondir Kosovke devojke“, Nikola Živanović
Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2021“ koja se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), msr Žarko Milenković i Milisav Savić u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatnog krsta kneza Lazara”, a koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus”. “Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra. Štaviše, on ga u pripovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentarno i mozaički, sa puno lirskih digresija. Udvajanjem naratora i dekonstruisanjem književnog junaka u tradicionalnom smislu reči, Radovan Beli Marković efektno doprinosi književnom eksperimentu koji je, međutim, izuzetno slojevit, zasnovan na različitim perspektivama mita i (srpske) istorije.”
„Gračanička povelja“ pripala je Gojku Božoviću, pesniku iz Beograda. „Poetička i književna misao Gojka Božovića rezultat je nepristanka na kompromise i književa sitničarenja. Poezija je za ovog pesnika “kraljica”, a prostori pesme su “kraljevstva bez granica”. Iako je “Stvarnost zaposela prostor poezije”, a njegove pesme i hronike mahom govore o užasima svakodnevice, njegovo pesništvo progovarajući o tim bolnim i traumatičnim iskustvima sadašnjice, neizostavno progovara o nadi i opstankuˮ ističe žiri.
Branka Kasalović, pesnikinja iz Zubinog Potoka dobitnica je nagrade „Kondir Kosovke devojke”. „Glas Branke Kasalović, je autentičan lirski glas koji traži ljubav, koji traži razumevanje, koji traži slobodu. Poezija ove pesnikinje pokazuje svu silinu „večnog ženskogˮ, krećući se po marginama ljubavnog diskursa progovarajući o temama koje muče ne samo savremenog čoveka, već i savremeni svet, ogoljen, pun predrasuda, laži, simulakrumaˮ zaključio je žiri.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments