• Početna>
  • Vesti>

Petković u Zvečanu: Bez jake akademske zajednice, nema boljitka nijednog društva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji započeo je u Zvečanu.

Docentima Univerziteta u Prištini dodeljeno je 14 stanova, koje je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zvečan finansirala Vlada Republike Srbije. Petković je nakon uručenja ključeva, obišao stan Biljane Jaredić, profesorke Filozofskog fakulteta, majke petoro dece.

“Danas uoči Vidovdana ovde u Zvečanu podelili smo 14 stanova naučnim radnicima prištinskog Univerziteta koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu. Danas smo ovde u stanu profesorke Biljane i to mi je posebna čast i zadovoljstvo da i njoj uručimo ključeve stana kao i ostalim profesorima, docentima, asistentima, različitih fakulteta Univerziteta u Prištini, ovde u Kosovskoj Mitrovici. Time jasno pokazujemo da vodimo računa i kada gradimo stanove i dajemo stanove, ne samo socijalno ugroženima, ne samo onima koji žele da se vrate, već i našoj akademskoj zajednici i trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo naš univerzitet, da pomažemo naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice, nema ni boljitka nijednog društva, pa tako i ovde srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” rekao je Petković.

“Trudićemo se i u narednom periodu da pomažemo, posebno vodimo računa i o stanogradnji. Pored ove prelepe zgrade u koje je sredstva uložila Vlada Republike Srbije , četrnaest stanova koje smo podelili, evo odmah iza ove zgrade, grade se još dve u Zvečanu, a ukupno 17 novih zgrada i 202 stana na severu Kosova i Metohije. Prošle godine sagradili 10 novih zgrada, sve za naše ljude, zato što nam je budućnost ovde, zato što želimo ovde da opstanemo i ostanemo, a ono što posebno raduje je veliki broj dečice, koji nas je dočekao na ulazu” rekao je Petković.

“To je naša budućnost, zato se borimo, borimo se za mir, za stabilnost, za nauku, za znanja i to je sve ono što ovom prilikom sublimiramo između ostalog i u ovoj podeli ključeva našim dragim sugrađanima ovde u Zvečanu” rekao je Petković.

Profesroka Biljana Jaredić rekla je da je na dan kad je doktorirala pre pet godina, danas rešila svoje stambeno pitanje, zahvaljujući Republici Srbiji, svom matičnom fakultetu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Opštini Zvečan.

“Mogu reći da je ovo veliki dan za mene i moje petoro dece, i meni kao i svim mojim kolegama koji smo danas dobili ključeve od stana, ostaje velika odgovornost da obrazujemo omladinu, predajemo znanje i ljubav, jer su to stvari koje će nas održati na ovom prostoru. Hvala direktoru, rektoru i svim ostalim predstavnicima Republike Srbije” istakla je Jaredić.

Vitošević: Naš univerzitet pravi brend od ovog grada, grad je napravio brend od ovog univerziteta

Rektor Univerziteta u Prištini Zdravko Vitošević u izjavi medijima istakao je da je ovo jedan od najsrećnijih dana na univerzitetu, kada se izborite za svoje mlade kadrove.

“Univerzitet kao institucija ne znači puno ako nema adekvatan prostor, a prostor se gradi. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću mi smo obezbedili sredstva za izgradnju najmodernije zgrade za naš univerzitet. Opremićemo laboratoriju, opremićemo sve, ali bez kadrova sam univerzitet neće moći da funkcioniše. I eto prilike da najbolji, a izabrali smo najbolje, da oni koji su opredeljeni da ostanu na prostoru Kosova i Metohije,a zaposleni su na našem univerzitetu, dobiju prostor u kome će njihove porodice steći mogućnost da na ovom prostoru svoja znanja prime ne samo od svojih roditelja, nego i najboljih na našem univerzitetu” istakao je rektor.

Vitošević se zahvalio direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, Privremenom organu Opštine Zvečan, koja je zajedno sa Univerzitetom iznela čitav ovaj projekat. „Naša država je obezbedila sredstva. Univerzitet će funkcionisati, on je prepoznatljiv na ovom prostoru, pravimo brend. Naš univerzitet pravi brend od ovog grada, grad je napravio brend od ovog univerziteta. Hvala mladim ljudima koji uspevaju da u ovako teškim uslovima opstanu i ostanu na ovim prostorima“ naveo je rektor prištinskog univerziteta.

Sa Petkovićem, nove stanare zgrade u Zvečanu obišao je i predsednik ove opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i opštine Zubin Potok Srđan Vulović.
Prvi dan posete Kosovu i Metohiji Petković će završiti u Gračanici, gde će prisustvovati Vidovdanskom pesničkom bdenju. Petković će sutra, na Vidovdan, prisustvovati Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, koju će u manastiru Gračanica služiti Patrijarh srpski, gospodin Porfirije.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još