• Početna>
  • Vesti>

Miloš Stanković iz Beograda pobednik Vidovdanskog šahovskog turnira u Zubinom Potoku

Miloš Stanković (29) iz Beograda, pobednik je Vidovdanskog šahovskog turnira koji je održan u Zubinom Potoku, koji je održan u organizaciji Šahovskog saveza Kosova i Metohije, i porkoviteljstvo Šahovskog saveza Srbije i SO Zubin Potok.

“Igrali smo velemajstor Milanović, moj drugar Kosta Todorović i ja neki turnir u Petrovcu na moru “Mediteranske igre” i rešili smo da svratimo i ovde, i produžimo avanturu” rekao je Stanković u izjavio za Radio Kosovska Mitrovica, nakon proglašenja.

Organizacija je bila stvarno sjajna, hala je super, stolovi lepo namešteni, garniture kako treba, igrači i sve na nivou, sve pohvale organizatoru” istakao je ovogodišnji pobednik.

Treće mesto pripalo je Mladenu Milenkoviću iz Paraćina, a drugo Danilu Ivanoviću sa šest poena.

Osmo mesto osvojio je Ivan Đuretanović sa pet poena, sedmo Nebojša Pavlović pet poena, šesto Zoran Novoselski pet poena, peto Ramiz Smailović pet i po poena, četvrto Zvezdan Vuksanović pet i po poena.

Orgnizator je obezbedio novčane nagrade za osam najboljih u iznosu od 4 do 18 hiljada dinara za prvoplasiranog.

Internacionalni majstor, FIDA trener i sudija koji je trećeplasirani, Mladen Milenković rekao je u izjavi za program Radio Kosovske Mitrovice da bi trebalo i da na Kosovu ozbiljnije zaživi šah. ” Ovo agilno rukovodstvo Šahovskog saveza Srbije baca akcenat i dalo je donaciju za par klubova. Došao sam na poziv i u globalu me interesuje rad sa mladima. Vodim reprezentaciju i mislim da ovde ima podmlatka i želje za radom, a talentom ovde mogu mnogo” rekao je Milenković. Šah je nešto što uveseljava ljude, kaže i poziva mlade da se bave šahom.

Drugoplasirani, Danilo Ivanović, šahovski velemajstor pohvalio je organizaciju turnira. Kaže da svi mogu da igraju šah i da nikad nije kasno početi. “Sve je više digitalniji šah, ali ipak koliko ima mana, ima i prednosti. Dok sam ja igrao, kompjuteri nisu postojali. Morali ste knjige da čitate, a sad je sve na dva tri klika mišem, deluje mnogo lakše i jednostavnije” rekao je Ivanović.

Momčilo Adžić, ispred Šahovskog saveza Kosova i Metohije, zadovoljan je organizacijom. “Uslovi su dobri,  nagrade su bile bogate i privukle su veliki broj takmičara, što amatera, tako i profesionalaca. Imali smo jednog velemajstora, četiri inter majstora i pet FIDA majstora. Trudićemo se da kao Šahovski savez Kosova i Metohije da u narednom periodu obezbedimo još bolje turnire i da dođu eminentni velemajstori iz Srbije i uspostavimo još čvršći odnos sa Šahovskim savezom Srbije koji nam u svakom pogledu pomaže. Moramo da radimo više u narednom periodu, kako bi omasovili ženski šah i pionire. To nam je cilj, istakao je Adžić.

Podsetio je i na održavanje memorijalnog turnira u Gračanici dan pre, u znak sećanja na Svetu Vlahovića na kom je učestvovalo 34 igrača, a pobedio je Nebojša Pavlović iz Zvečana, iz Šahovskog kluba “Trepča”. “Bili smo zadovoljni i masovnošću i kvalitetom takmičenja” naveo je Adžić.

Osamnaestogodišnja Marija Perović iz Zubinog Potoka, jedina takmičarka, kaže da je interesovanje za šah počelo od ranog detinjstva, uz dedu i oca. Ovo je drugi turnir na kom je učestvovala i kaže da je zadovoljna sa osvojenih dva i po poena. “Nadam se da ću sledeće godine da osvojim još dva poena više” rekla je Perović.

Šah ne može svako da igra, treba inteligencije, i matematike, da se zna, smatra Perović i ističe da će se upisati na Prirodno-matematički fakultet Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Najavila je i članstvo u budućem ženskom klubu koji će biti formiran na Kosovu i Metohiji, ali i odlazak na turnir koji će biti održan u Beogradu od 2. do 8. jula.

Plaketu je dobila i ona, kao jedina takmičarka, ali i najmlađi takmičar Milan Kostić, pionir, najbolji kadet Ignjat Miletić, najbolji domaći takmičar Boban Božović i najstariji takmičar Alija Ikić.

Turniru je ispred Šahovskog saveza Srbije prisustvovao generalni sekretar Andrija Jorgić.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još