• Početna>
  • Vesti>

Stanovi za porodice 16 mladih docenata Univerziteta u Prištini

Šesnaest mladih docanata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, potpisalo je danas ugovore o dodeli stanova, čiju je izgradnju finansirala Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM.

Novim stanarima zgrade u Zvečanu, ugovori su uručeni danas na svečanosti organizovanoj u Rektoratu PU povodom predstojećeg Vidovdana, Dana Univerziteta u Prištini.

Rektor univerziteta prof. dr Zdravko Vitošević istakao je ovom prilikom da je podmladak od najvećeg značaja za opstanak univerziteta, jer su upravo mladi profesori i asistenti sa svojim porodicama, garant da i univerzitet ali i srpski narod na KiM, imaju budućnost.

“Strategija univerziteta su mladi, kompetenti, najbolji i najstručniji ljudi. I oni ovde, danas, zarad brige o njima, njihovoj i budućnosti univerziteta, jesu oni koji će predstavljati univerzitet u sledećih 20 godina. Oni će danas dobiti adekvatne prostore, kako bismo obezbedili adekvatne uslove za njihov život na prostoru Kosova i Metohije” rekao je rektor.

Vitošević je podsetio da će u narednih godinu i po dana univerzitet dobiti 9.500 kvadrata prostora u samom centru Kosovske Mitrovice, i da je to samo nastavak neizmerne brige koju država Srbija pokazuje već godinama.

“Tu ćemo naći udomljenje za naša četiri fakulteta, naš rektorat, centralni laboratorijski prostor, centralni informatički sistem, Centar za razvoj karijere, Alumni klub . Mi ćemo u tu zgradu da unesemo najsavremeniju opremu i sve to radi država Srbija” podvukao je Vitošević i dodao da je uručivanjem ključeva ovih stanova, univerzitet ali i područje Kosova i Metohije ojačano za 16 srpskih porodica.

Ivana Ilić , docent na Medicinskom fakultetu kaže da je ovo dan kada je za sebe i svoju porodicu, rešila jedno od najvažnijih životnih pitanja.

“Dugujem veliku zahvalnost univerzitetu na kom radim kao asistent, mom Medicinskom fakultetu i rektoru Vitoševiću” rekla je Ilić.

Branislav Đerković, takođe asistent na Medicinskom fakultetu otac je petoro dece. Za njegovu porodicu ovo je jedan od najlepših i najvažnijih dana u životu.

“Ne mogu da iskažem svoje oduševljenje i iznad svega zahvalnost za ovo što ste učinili za nas” poručio je Đerković.

Ključevi stanova budućim stanarima biće uručeni sutra u 12h.

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na10 fakulteta sa 96 studijskih programa, studira oko 9.500 studenata.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još