• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Šahovski turnir u znak sećanja na Svetozara Vlahovića

U Domu kulture Gračanica danas je održana komemoracija povodom smrti Svetozara Svete Vlahovića, dugogodišnjeg direktora NIJPO Panorama- Jedinstvo, kao  i prvi memorijalni šahovski turnir sa njegovim imenom.

Komemoracija je održana posle šest meseci zbog koronavirusa kome je Vlahović i podlegao, ali ne i slučajno u Gračanici i u oči Vidovdana.

Vršilac dužnosti NIJP Panorama-Jedinstvo Rada Komazec rekla je da, koliko god da je tužna zbog sećanja na Svetu, toliko je i raduje što se Gračanica, koju je Sveta neizmerno voleo i ljudi u njoj danas sećju na njega.

“Sveta je često govorio, sve dok je Srba u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju, u Metohiji i na severu , ne mogu da nam otmu Kosovo i Metohiju”, kazala je Komazec.

Novinar i dugogodišnji direktor NIJP Panorama- Jedinstvo bio je i šahovski velemajstor. U znak sećanja u Gračanici je održan memorijalni šahovski turnir koji nosi ime Svetozara Svete Vlahovića.

Učesnik turnira internacionalni majstor Zoran Novoselski kaže da je  Sveta  bio njegov veliki prijatelj i da je kad su mu javili bio  spreman  odmah da dođe i uzme učešće.

“Sveta i ja smo dugo godina sarađivali i družili se i za šahovskom tablom, ali i na šahovskim forumima Šahovskog Saveza Srbije i  KiM i zato mi je veoma drago da sam uzeo učešće na ovom turniru posvećenom upravo mom velikom prijatelju”, kazao je Novoselski.

Memorijalni šahovski turnir koji nosi ime Svete Vlahovića održavaće se i ubuduće u okviru programa Vidovdanskih svečanosti.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još