• Početna>
  • Vesti>

Na Predvidovdanskom saborovanju promovisana knjiga prof.Valentine Pitulić

U susret Vidovdanu Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica organizovala je još jedno književno veče na kome je promovisana knjiga prof.dr.Valentine Pitulić “Sazdade se bela crkva”.

Knjiga “Sazdade se bela crkva” je jedna inspirativna, nadahnuta, duboka i nekako sama po sebi lirska , kako je ocenjuju kritičari i oni koji su o knjizi govorili. Promocija je upriličena večeras u Kosovskoj Mitrovici u sali Mitrovačkog dvora u prisustvu odabranih gostiju i dragih prijatelja , kolega i studenata, autora prof.Valentine Pitulić. Medju njima su se izdvojili, pre svega divnim rečima o Valentininom delu, dr.Boško Suvajdžić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i mr.Jovan Pejčić istoričar književnosti. Za umetnički deo programa bile su zadužene članice Crkvenog hora “Branislav Nušič”

“Valentina Pitulić je posle više monografija i zbornika došla perom do jednog dela koje je objavljeno u ediciji Andrić-grada “Srpsko narodno stvaralaštvo Kosova i Metohije”. Osnovne su konstante ove knjig, pre svega, kao što podnaslov kazuje, srpsko narodno stvaralaštvo Kosova i Metohije, zatim Ivan Stefanovič Jestrebov kao uzor u stvaralaštvu .Ova knjiga je usmerena na prošlost koliko i na budućnost s obzirom da ona govori o srpskom narodnom stvaralaštvu u prošlosti i negde je usmerena ka budućnosti a govori i o aktuelnom stanju, o zapisima studenata o narodnim običajima i mladih istraživača na kraju knjige. Po mom uverenju knjiga je izvrsna, jer je oblikovana tako da podseća na živo duhovno blago sa prostora Kosova i Metohije i na naše zaslužne pretke”, rekao je govoreći o knjizi prof.Suvajdžić citirajući jedan mali deo iz knjige:

Slojevitost usmenog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji pokazuje drevnost jedne kulture, koja je preko arhaičnih obrazaca pokazala da obredno običajna praksa ima veći značaj nego što to izgleda na prvi pogled. Drevni obrasci kolektivnog pamćenja imaju veliki značaj u očuvanju identiteta.Negovanjem obredne prakse preostali srpski živalj na Kosovu i Metohiji je pokazao da se u kriznim vremenima javlja želja za sigurnim osloncem a to je duhovno nasleđe predaka”.

Autor knjige prof.Valentina Pitulić se zahvalila svima koji su došli na, kako je rekla, predvidovdansko saborovanje, da prisustvuju promociji njenog dela.

“Vrlo mi je teško da govorim o onome što sam napisala a o čemu su govorili moji prijatelji kolege, ali čini mi se, da je u ovim trenucima kada se borimo za svoj identitet i opstanak na ovim prostorima jako važno da kažemo o onim pesmama koje su nas održale i u koje smo se krili onda kada nam je bilo teško.Meni se sve šini da svih ovih godina dok smo istrajavali na ovom svetom prostoru koje ne smemo da napustimo, koga ne smemo da izdamo i odemo sa njega,da je nekako i ispred nas i iza nas odjekivala pesma koju su nama naši preci ostavili u zalog.Mi ponekad zaboravimo na naše pretke, čini nam se da je bolje sve ono što je van naše Srbije, a nije. Naše posebno gospostvo su naše slave, naše svadbe, naši Božići, naši Vaskrsi čak i naše sahrane”, istakla je autorka knjige Valentina Pitulić

Postoje narodi koji nemaju ovo što mi imamo, postoje narodi koji ovo gube, i retki su narodi koji mogu da se pohvale bogatstvom kulturnog i duhovnog nasleđa kakvo ima srpski narod. Imala je Valentina Pitulić tu privilegiju da zagrne u liriku, o kojoj nije mnogo zabeleženo ,nastavila je da radi i da prati ono što su njeni predhodnici sakupili, ušla u sam nukleus pesama koje vrede i koje kriju obredni i stvarni život Srba nekada i uspela da odgovori zadatku , a prvi od njih je i ova knjiga “Sazdade se bela crkva”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još