Budžovi: Gazimestan za spomenik kulturnog nasleđa Kosova

Istoričar iz Prištine Jusuf Budžovi smatra da tzv. Kosovo mora da preuzme memorijalni kompleks Gazimestan i proglasi ga za spomenik kulturno-istorijskog nasleđa Kosova.

Budžovi je u objavi na Fejsbuku napisao da to znači redefinisanje spomen obeležja sa istorijskog i kulturnog gledišta i uklanjanje sadašnjeg spomenika na Gazimestanu, posvećen čuvenoj bici između Srba i Turaka na Kosovu polju 1389. godine.

On, takođe, smatra da Priština mora da zaustavi, kako je naveo, srpska crkvena “hodočašća” na Kosovu, posebno ona koja se odnose na Vidovdan, 28. jun, kada se odigrala Kosovska bitka.

Budžovi ističe da mora da se redefiniše spomenik podignut na Gazimestanu u skladu sa, kako navodi, “istorijskom istinom izvan srpske hegemone ikonografije”.

To, prema njegovom mišljenju, znači raspisivanje međunarodnog konkursa za podizanje spomen obeležja koje odražava ulogu, kako je rekao, “dardanskog faktora u srednjem veku”.

Budžovi smatra da proslava godišnjice Kosovske bitke u skladu sa, kako kaže, “hegemonim konceptom Beograda, koji nije ništa drugo do šovinistička orgija”, mora da se završi iz dva razloga.

Први је, према његовом ставу, заштита суверенитета и државног интегритета тзв. Косова од, како наводи, “вандалске агресије која се понавља сваког јуна”, а други то што Косовска битка, сматра он, не сме бити интерпретирана у оквиру “великосрпске историографије” као српска „битка“ против Османлија, јер у то време, тврди Буџови, “није постојала ни Србија ни средњовековна српска држава”.
 

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments