• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Stručnjaci će detaljno analizirati izveštaj o Gazivodama

Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u sredu je dostavljen izveštaj koji je sastavilo Odeljenje za energetiku Sjedinjenih Američkih Država o hidro resursima i drugim potencijalima jezera Gazivode, kažu u ovoj Kancelariji za Kosovo onlajn i dodaju da je reč o stručnoj analizi američkih eksperata iz ove oblasti.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ovaj materijal dostavila svim relevantnim državnim institucijama koje su resorno uključene u ovu tematiku kako bi naši stručnjaci mogli detaljno da se upoznaju sa izveštajem i daju svoje sugestije. U ovoj fazi, veoma je važno ekspertsko sagledavanje koje će obaviti naši stručnjaci i pred nama je period za analizu materijala i period u kom sve resorno uključene i nadležne insitucije treba podrobno i temeljno da se upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta“, navode iz Kancelarije za KiM.

Posle obavljenih analiza, kako ističu, uslediće video zoom konferencija na kojoj će se sa američkim partnerima na ekspertskom nivou razgovarati o ovom izveštaju i dogovarati dalje aktivnosti u cilju celokupnog sagledavanja studije izvodljivosti.

Ambasade SAD u Prištini i Beogradu saopštile su juče da su izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode poslale Vladama Kosova i Srbije, ispunjavajući tako jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma potpisanog 4. septembra prošle godine.

U sedmoj tački ovog sporazuma, kaže se da će obe strane (Priština i Beograd) sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.

Izvor i foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još