• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Rusija najuticajniji saveznik Srbije po pitanju KiM

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je budućnost odnosa sa Ruskom Federacijom pitanje od strateške važnosti za Srbiju i istakao da je Rusija najuticajniji saveznik naše države u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Dačić je kazao da Srbija sa velikom pažnjom i velikim očekivanjima pristupa pitanju odnosa sa Rusijom i da ima mnogo razloga za takva očekivanja koja, kako kaže, ne potiču samo iz naše prošlosti koja nas obavezuje da budemo bliski i posvećeni jedni drugima, već da je mnogo više razloga koji se tiču budućnosti.

”Odnosi Srbije i Rusije su na najvišoj tački koju pamte naše generacije. Uveren sam da smo u poslednjoj deceniji uspeli da pronađemo i učvrstimo modele saradnje na kojima možemo da gradimo stratešku saradnju”, rekao je Dačić na konferenciji ”Rusija na Balkanu:pogled u budućnost”.

Dačić je podsetio da je pre nekoliko nedelja kao predsednik parlamenta boravio u zvaničnoj poseti Rusiji i da su u razgovorima sa političkim liderima Rusije potvrđene zajedničke pozicije oko nekoliko ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja.

Istakao je da je Rusija naš najuticajniji saveznik u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta po pitanju KiM i da će ta pomoć i ubuduće biti od nemerljivog značaja.

”Znajući da možemo da računamo na podršku Rusije i Kine, ali pre svega Rusije, naša pozicija je veoma olakšana i pruža nam prostor da se u dijalogu o KiM nosimo sa izazovima koji se pred nas postavljaju”, kazao je Dačić.

Naveo je da su evropski put Srbije i njene evropske ambicije praćene jačanjem sveukupnih veza sa Rusijom i drugim partnerima uz ocenu da pristupanje EU može da bude samo podstrek za još bolju saradnju.

Naglasio je da Srbija nije pomišljala da se priduži uvođenju ekonomskih sankcija protiv Rusije i da se to neće dogoditi ni ubuduće.

Dačić je kazao da postoji ogroman prostor za razvoj ekonomsko-tehnološke saradnje u budućnosti navodeći da je obim trgovinske razmene od 2019. do 2020. godine iznosio više od tri milijarde evra i izrazio uverenje da će nastaviti da raste iz godine u godinu.

Na skupu u Ruskom domu uceštvovali su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još