• Početna>
  • Vesti>

Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara

Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane “Obilić” na Kosovu i Metohiji.

Na današnji dan, pre dvadeset i tri godine u ranim jutarnjim satima oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić i oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom.

Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

Umesto istine o nestalima mi se danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista.

Beograd će nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još