U Prizrenu održan festival “U susret Vidovdanu”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održan je dvadeseti festival folklora i izvornog stvaralštva “U susret Vidovdanu” u kojem je učestvovalo više od 500 mališana iz svih srpskih sredina Kosova i Metohije. Manifestacija je započela zajedničkim kolom svih učesnika festivala u predivnom ambijentu manastira Sv. Arhangeli, a simbolično je otvorio i blagoslovio otac Mihajlo iguman ovog manastira.

“Nema lepšeg dana ni praznika nego kad se deca okupe, kad smo svi zajedno u manastiru i proslavljamo praznik, a posebna radost je što će kolo biti odigrano oko manastira iako su to ruševine. Ovde je domaćin Car Dušan i znam sigurno da se raduje na nebu zajedno sa nama, koji smo na zemlji. Važno je da se ova deca koja su se okupila lepo provedu i da se radujemo Gospodu, neka je srećan praznik i početak ovog festivala”, rekao je otac Mihajlo.

Na ovoj uspešnoj smotri izvornog stvaralaštva predstavilo se jedanaest kulturno-umetničkih društava i lokalnih grupa iz svih srpskih sredina Kosova i Metohije. Direktor manifestacije “U susret Vidovdanu” Đorđe Lakušić istakao je da se festival održava baš u porti manastira Sv. Arhangela jer deca na najdirektiniji način upoznaju naše svetinje.

“Cilj je da naša deca kroz likovno i literarno stvaralaštvo upoznaju i kažu sve što znaju o našim manastrima, mi šetamo sa lokalitetima bili smo u manastiru Draganac, Gračanicu, Banjsku, zadnjih godina smo ovde u Sv. Arhangelima i jer je porta pogodna za ovoliku masovnost ljudi, ove godine imamo 500 dece na festivalu, a ranijih godina bilo ih je i do 1000. Moram da istaknem da se mi trudimo, da radimo i da vešto donosimo programe, da vešto našu decu upćujemo na sve ono što je dovodi do očuvanja tradicije i srpske kulture i naša deca su odgovor svima za sva dešavanja oko nas”, rekao je za RTV Gračanica Đorđe Lakušić.

Festival folklora i izvornog stvaralaštva “U susret Vidovdanu” organizovali su i Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica, koji su najboljim učesnicima manifestacije uručili prigodne plakete i priznanja.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još