• Početna>
  • Vesti>

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, Branislavu Todiću „Longin“

Književne nagrade koje se dodeljuju u okviru “Vidovdanskih svečanosti” u Gračanici, ove godine dobili su Radovan Beli Marković („Zlatni krst kneza Lazara“), Gojko Božović („Gračaničku povelju“), Branka Kasalović („Kondir Kosovke devojke“) i Nikola Živanović („Pero despota Stefana Lazarevića“).

Priznanja koja se dodeljuju u oblasti likovnih umetnosti, ove godine pripala su istoričaru umetnosti prof. dr Branislavu Todiću („Longin“- za životno delo) i Tamari Osmajlić („Dimitrije Popović“).

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2021“ koja se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), msr Žarko Milenković i Milisav Savić u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatnog krsta kneza Lazara”, a koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus”. “Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra. Štaviše, on ga u pripovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentarno i mozaički, sa puno lirskih digresija. Udvajanjem naratora i dekonstruisanjem književnog junaka u tradicionalnom smislu reči, Radovan Beli Marković efektno doprinosi književnom eksperimentu koji je, međutim, izuzetno slojevit, zasnovan na različitim perspektivama mita i (srpske) istorije.”

„Gračanička povelja“ pripala je Gojku Božoviću, pesniku iz Beograda. „Poetička i književna misao Gojka Božovića rezultat je nepristanka na kompromise i književa sitničarenja. Poezija je za ovog pesnika “kraljica”, a prostori pesme su “kraljevstva bez granica”. Iako je “Stvarnost zaposela prostor poezije”, a njegove pesme i hronike mahom govore o užasima svakodnevice, njegovo pesništvo progovarajući o tim bolnim i traumatičnim iskustvima sadašnjice, neizostavno progovara o nadi i opstankuˮ ističe žiri.

Branka Kasalović, pesnikinja iz Zubinog Potoka dobitnica je nagrade „Kondir Kosovke devojke”. „Glas Branke Kasalović, je autentičan lirski glas koji traži ljubav, koji traži razumevanje, koji traži slobodu. Poezija ove pesnikinje pokazuje svu silinu „večnog ženskogˮ, krećući se po marginama ljubavnog diskursa progovarajući o temama koje muče ne samo savremenog čoveka, već i savremeni svet, ogoljen, pun predrasuda, laži, simulakrumaˮ zaključio je žiri.Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku iz Beograda Nikoli Živanoviću. Poezija Nikole Živanovića, obrazlaže žiri: „predstavlja novu vrstu poetske duhovnosti, onu, koja preispituje duhovno kroz telesno, dobro kroz zlo, lepo kroz ružno. Poetika ovog pesnika se gradi na temeljima velikih ostvarenja kako evropske i svetske poezije, tako i srpske i regionalne, osvajajući i nadograđujući na taj način prostore svoje baštine i tradicije, koje je postavio još ranije Tomas Sterns Eliot.“ Nagrade će biti dodeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti Manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2021. godinu koji je radio u sastavu u sastavu mr. Petar Đuza, redovni profesor slikarstva, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, Maja Todić, master slikar, doneo je odluku da se nagrada „Longin“ dodeli prof. dr Branislavu Todiću za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti istorije umetnosti. „Ceneći izuzetni rad, poznavanje, ljubav i svedočenje umetničke, državne, duhovne i nacionalne istine, odlučeno je da ove godine kada proslavljamo sedamsto godina od podizanja Manastira Gračanice i isto toliko od smrti njenog ktitora, Branislav Todić kao vrsni stručnjak, brižan čuvar starina, jedan od vodećih i naistaknutijih istoričara umetnosti, kao i najbolji poznavalac slikarstva i istorije manastira Gračanice dobije nagradu „Longin“, priznanje koje nosi ime njegovog omiljenog slikara“, zaključio je žiri.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se Tamari Osmajlić iz Berana. Tamarini radovi na ovogodišnjoj vidovdanskoj likovnoj koloniji predstavljaj autentične kompleksne celine, na kojima je crtež pouzdana vodilja forme. Tanano naglašavajući kompoziciju izvedenu sa blago tenzičnim nanosima boje, njeni radovi odišu smirenošću i lirskom produhovljenošću.

Nagrade se dodeljuje 25. juna 2021. godine na svečanom otvaranju izložbe sa 23. likovne kolonije „Vidovdan“ u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u Gračanici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture Gračanica

Comments

Pročitaj još