Deca s Kosova i Metohije sinoć dočekana u Trebinju

Deca sa Kosova i Metohije, njih 46-oro iz mesta Laplje Selo, Orahovac i Velika Hoča, doputovala su sinoć u Trebinje, a doček su im priredili predstavnici Gradske uprave i porodice kod kojih će boraviti narednih sedam dana.

Poseta je organizovana je u okviru projekta „Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, a u kojem Grad Trebinje učestvuje – već deveti put.

Gradonačelnik Mirko Ćurić zahvalio je svojim sugrađanima koji su i ove godine uprkos složenim okolnostima odlučili da ugoste decu sa Kosova i Metohije u svojim domovima.

„Velika je to odgovornost, tim pre što pandemija još nije iza nas. Grad Trebinje je s druge strane preuzeo obavezu da organizuje i poveže porodice i da sva deca koja dođu budu sigurno smeštena. Cilj je da se povežu deca – i da te uspostavljene veze prerastu u prijateljstvo“, kazao je Ćurić.

Ćurić ističe da je lično imao priliku da se uveri koliko je težak život naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Ovo što Trebinje čini za njihovu decu, dodaje on, samo je jedan mali gest kako bi im makar na kratko ulepšao svakodnevicu. Nada da će im boravak u Trebinju ostati trajno u lepom sećanju.

„Svaka čast tim ljudima i veliko hvala što uprkos svemu opstaju na tim prostorima, u veoma teškoj situaciji, posebno u enklavama gde se i dalje vrši pritisak na njih i gde su brojni problemi još prisutni. Moramo pokazati da smo zajedno i da smo složni jer jedino tako kao narod možemo da opstanemo“, poručio je Ćurić.

Nadležno gradsko odjeljenje i ove godine je pripremilo sadržajan program boravka dece sa Kosova i Metohije.

„Svaki dan imaće neki izlet. Obići će sve naše manastire. Samo za njih će ansambl Kulturne scene ‘Male stvari’ odigrati predstavu, a posetiće i jednu filmsku projekciju u bioskopu. Jedan dan će provesti u Gradu sunca, takođe i u našem adernalin parku na Ublima. Planirano je da jedan dan provedu sa srpskom decom u Mostaru i posete manastir Žitomislić. Celo vreme će sa njima biti i naši mališani iz Trebinja“, kaže Slađana Skočajić, vd. načelnik Odeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje u trebinjskoj Gradskoj upravi.

Posebno je zahvalna sugrađanima, koji su se – kako ističe – za svega dva dana organizovali i odazvali pozivu da prime decu sa Kosova.

Dragica Drapić, pored svoje dvoje dece, odlučila je da ugosti još šestoro mališana sa Kosova i Metohije.

Nije joj to, kaže, novo iskustvo jer je kao sportista na takmičenjima često boravila kod drugih porodica, kao što su i drugi boravili kod njene.

„Tako da i danas imam razna prijateljstva, prava porodična prijateljstva, sklopljena upravo na taj način. Baš me obradovalo kada sam saznala da dolaze deca sa Kosova i Metohije, jer ranije nisam imala priliku da ih ugostim“, kaže Dragica.

Mališani sa Kosova i Metohije boraviće u Trebinju do nedjelje, 27. juna, kada je planiran povratak kući.

Izvor: saransak.com

Comments