• Početna>
  • Vesti>

Komesarijat: Donatorski program za oko 200.000 raseljenih lica sa Kosova

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da izbegličko poglavlje iz devedesetih još nije zatvoreno i da i dalje ima porodica kojima je potrebna pomoć države Srbije u stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju, prenosi Tanjug.

Komesarijat u saopštenju navodi da je do danas pomogao ukupno 23.738 porodica da reše svoje stambeno pitanje, a dodatnih 22.442 je ekonomski osnaženo kroz dohodovne aktivnosti.

Najvećim delom, izbeglice i interno raseljeni pomognuti su sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

U isto vreme, mnogo se radi na tome da najugroženije porodice dođu do krova nad glavom. Za poslednjih godinu dana, uprkos pandemiji novog koronavirusa, Komesarijat je podržao i stambeno zbrinuo više od 2.054 najugroženije izbegličke porodice kao i interno raseljene sa Kosova i Metohije.

Ove godine je iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 475 miliona dinara za pomoć ljudima koji su, bez svoje krivice, izgubili sve, a danas žive po tuđim kućama i stanovima. Tim novcem biće omogućeno stambeno zbrinjavanje još namanje 800 podorica.

“Očekujemo da zajedno sa stambenim rešenjima iz Regionanog stambenog projekta u ovoj godini krov nad glavom obezbedimo za oko 2.000 porodica”, navodi Komesarijat u saopštenju.

Izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine značajno su pomognute donatorskim sredstvima prvenstveno Evropske unije, kroz Regionalni stambeni program.

Tokom prošle godine, u nove stanove useljeni su korisnici u Mionici, Somboru, Kikindi, Malom Crniću, Žabarima, Krupnju, Valjevu, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Sevojnu, Požarevcu, Novom Pazaru, Svilajncu, Irigu, Sremskoj Mitrovici… U Staroj Pazovi krov nad glavom dobilo je 169 porodica, a u Novom sadu useljen je kompleks zgrada sa 275 stanova.

Isti posao nastavljen je i ove godine, useljeno je 40 porodica u Zrenjaninu, 20 u Kruševcu, 60 u Loznici…a nastavlja se sa Čajetinom, Kučevom, Bačkim Petrovcem, Pančevom, Smederevom, Vršcem, Aranđellovcem… Do kraja godine očekujemo useljenje i 152 stana u Futogu.

U okviru Regionalnog stambenog programa, koji se privodi kraju, do sada je krov nad glavom obezbeđen za više od pet i po hiljada porodica. Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom Programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 2.200 stambenih rešenja za izbeglice, navodi se u saopštenju.

Potrebe su i dalje velike navodi Komesarijat i dodaje da nastavlja da radi na njihovom rešavanju, kao što intenzivno radi na pokretanju sličnog “donatorskog programa za oko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije kojima je takođe potrebna pomoć u obezbeđivanju doma”.

“Na Svetski dan izbeglica, 20. jun, Komesarijat za izbeglice i migracije želi da se zahvali svim partnerima u državi, međunarodnim organizacijama, nevladinom sektoru i naročito donatorima, na ukazanoj podršci i uloženim sredstvima za poboljšanje života izbegličke populacije, kao i uslova boravka migrata i tražilaca azila. Ostajemo potpuno posvećeni misiji jačanja strabilnosti i mira na Balkanu”, poručujun iz Komesarijata.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još