• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Novi incidenti i zabrane poseta vernika Kosovu izazivaju zabrinutost

Eparhija raško-prizrenska izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.

“Od prošle nedelje, kada je jedna grupa vernika sprečena da uđe na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vernici poreklom iz sela Mušutišta, najpre puštena da pređe administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane Kosovske policije bila prinuđena da napusti KiM.

Ova grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Kosovu i Metohiji i da danas na Trojičin dan učestvuje u Sv. Liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

Ovaj najnoviji u nizu incidenata pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti.

U ovom poslednjem slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo i Metohiju posetiocima crkava i manastira SPC”, navela je Eparhija raško-prizrenske u objavi na Tviteru.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još