• Početna>
  • Vesti>

Raseljeni Srbi obišli na Zadušnice groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice

Raseljeni Srbi danas, na letnje zadušnice, organizovano su obišli pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice. Tuga i bol ni danas nije izostala , poklonili su se senima svojih preminulih i zapalili sveće na gotovo potpuno oskrnavljenom groblju.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice iz godine u godinu vernicima koji na zadušnice dolaze da obiđu grobove svojih najmilijih iznova pozleđuje rane. Oskrnavljeni spomenici i zapušteno groblje.

“Ne može čovek da gleda od grote. Još malo pa nećemo znati gde je zakopano. Vidite kako je uništeno. Ovo je stvarno žalost”, kaže za TV Most Smilja Orlović.

Uz konstataciju da sve manje i manje ljudi dolazi Milica Prica navodi da dolazak niko ne organizuje, ali da će uvek dolaziti. “Dođemo, nemamo šta da vidimo. Sve polomljeno, sve srušeno, jadno, nikakvo”, kaže ona.

“Svekrvin spomenik je srušen, ograda odnešena. Dolazim na svake zadušnice bez obzira koje su i sve manje i manje ima spomenika. Čini mi se da se svakoga dana sve više i više ruši. Stvarno je tužno”, rekla je Gordana Kovačević.

“Šta da kažem. Verovatno kao i svi niko to ne ume da objasni o čemu se radi i šta je, kakav je osećaj. Opet čovek se nekako lakše oseća kad dođe. Bar se ja lakše osećam, verujem da i ostali”, navodi Anđelka Obradović.

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice oskrnavljeno je 1999. godine a potom i u pogromu 2004. godine. I danas nakon više od dve decenije slika se ne menja. Preko 80 odsto nadgrobnih spomenika je uništeno.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još