• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba skulptura “Raznolikost” Vladimira Antića

U okviru 27. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije danas je otvorena samostalna izložba skulptura vajara Vladimira Antića pod nazivom “Raznolikost”.

Izložbu je simbolično otvorio umetnik Tomislav Trifić a radovi koji se mogu videti na izložbi su nastali prethodne godine, a u pitanju su različiti materijali, drvo, mermer, peščar kao i kombinacija metala i peščara.

Eksperimentisanjem i izražavanjem sadržaja i forme, Antić je uspostavio poseban izraz u skulpturi, koji se talasa između organskog i neorganskog.

Izborom oblika i linija, sa blagim geometrijskim formama i finom obradom površina, autor sugeriše na vitalnost i dinamiku unutar same skulpture.

Antić kaže da je za njega učestvovanje na Saboru novo i veliko iskustvo i da mu je veoma drago što je njegov rad podržan i prepoznat.

“Za mene je jako bitno što po drugi put izlažem uz pomoć Kulturnog centra “Dragica Žarković” jer sam ja iz Kosovske Mitrovice i ona predstavlja veliki značaj za mene” rekao je Antić.

Antić kaže da inspiraciju pronalazi u umetnicima kao što su Konstantin Brakuši, Hans Arp, Barbara Hepvort i Henri Mur i dodaje da svoje radove nije hteo da nazove imenima već je tu odluku prepustio posetiocima.

“Iskreno svoje radove nisam želeo da imenujem, jer sam želeo da svako na svoj način u svojoj glavi doživi ono što vidi, tako da nema naziva već samo skulptura. Nadam se da ću da učestvujem na sledećem Saboru kulturnog stvaralaštva” rekao je Antić.

Autor navodi da uskoro priprema novu izložbu gipsanih portreta.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović ističe da zavičajni umetnici imaju veliki značaj za razvoj umetnosti i kulture u našem gradu, čiji je predstavnik i autor izložbe Vladimir Antić.

“Zavičajni umetnici imaju veliki značaj za razvoj umetnosti i kulture u Kosovskoj Mitrovici, tako da je meni izuzetno drago da Kulturni centar „Dragica Žarković“ može da pruži podršku na ovakav način i da pokažemo široj javnosti da je Kosovska Mitrovica grad sa bogatom kulturnom tradicijom. Jedan od predstavnika je i Vladimir Antić, čiju izložbu danas otvaramo i meni je drago da u saradnji sa Gradskim muzejom to učinimo i Vladimiru damo podršku da nastavi sa uspešnim radom” rekao je Radomirović.  

Vladimir Antić rođen je 1992. godine u Kosovskoj Mitrovici gde je diplomirao na Fakultetu umetnosti, na odseku vajarstvo. Bio je student generacije školske 2014/15 godine. Proglašen je za najboljeg vajara u klasi profesora Peka Nikčevića. Svoje umeće je potvrdio i na klesarskom kampu 2015. godine pod mentorstvom profesora Vladana Martinovića. Izlagao je na likovnim kolonijama i samostalnim izložbama.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još