• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale, nije me birao Kurti, već Vlada

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga “Gebelsom i Geringom”.

“To su teške kvalifikacije i teške reči”, naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista.

Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.

Odalović ističe da ostaje na čelu komisije za nestala lica.

„O meni ne može da odlučuje Kurti, već Vlada koja me je na tu funkciju postavila“, rekao je Odalović i objasnio da na prostoru KIM to telo deluje kao radna grupa.

Naglasio je da nije bio ni Gebels, ni Gering,  a “rešili smo više od 1.600 slučajeva nestalih lica od kojih je preko 90 posto Albanaca“, rekao je Odalović.

Dodao je da je nađeno 907 tela u izmeštenim grobnicama na teritoriji Srbije koje su preko ovog mehanizma „Geringa i Gebelsa“ predate porodicama i sahranjene. 

Naglasio je i da je morao da reaguje na izjavu Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo koja je saopštila da on kao kadar Socijalističke partije Srbije, nema kredibilitet da vodi Komisiju za nestala lica.

Istakao je da ona „ne može da njegov moralni, profesionalni kredibiltet ugrožava time što pretpostavlja“.

Izvor: Kosovo online / N1

Comments

Pročitaj još