Davidou: Rumunija principijelna u nepriznavanju Kosova

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou ponovila je danas da ta zemlja ostaje principijelna u svom stavu da ne prizna Kosovo i da je za Rumuniju prihvatljivo samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju, prenosi Tanjug.

Na sastanku sa predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom, ambasadorka je naglasila da Rumunija snažno podržava Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik Odbora izrazio zahvalnost na prijateljskoj podršci Rumunije i spremnost da buduća saradnja bude intenzivirana i produbljena.

Drecun je detaljno informisao ambasadorku o situaciji na Kosovu.

Govorio je o pitanjima nestalih osoba, imovine, skrnavljenju srpskih svetinja, prištinskoj opstrukciji dijaloga, ne priznavanju izborne volje srpskog naroda na Kosovu i naglasio da Srbija neće odustati od traženja rešenja ovih gorućih pitanja.

“Spremni smo da tragamo za kompromisnim rešenjem, do njega ćemo doći isključivo političkim sredstvima i dijalogom. Ono što je sigurno je da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo”, rekao je Drecun.

On je upozorio ambasadorku na jednu posebno uznemirujuću činjenicu, a to je formiranje vojske Kosova.

“Prema Rezoluciji 1244 ni jedna vojna formacija, osim KFOR, ne bi smela da bude na Kosovu i Metohiji, a oni ipak jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Ðakovici i vrše pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, do 2029. godina ta vojska bi trebalo da stekne pune operativne sposobnosti, a služenje vojnog roka bi bilo obavezno za muškarce od 18 do 34 godine.

Ambasadorka Davidou je izrazila zainteresovanost za intenziviranje saradnje sa Odborom za Kosovo i Metohiju jer, kako je istakla, Rumunija posebnu pažnju posvećuje kosovskom pitanju.

Ona je obavestila predsednika Odbora da je ista molba upućena i premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, kaže se u saopštenju.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još