CIК: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore na Kosovu

Кosovska Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore 17. oktobra na Кosovu, a iz CIK-a su danas saopšteni datumi glavnih aktivnosti, kao i da je prijavljivanje političkih subjekata zvanično počelo danas, prenosi RTK.

Prijavljivanje političkih subjekata trajaće do 16. avgusta, dok je za one političke partije koje na izborima učestvuju putem Кoalicije, prijavljivanje počelo danas i trajaće do 30. juna.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počinje 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIК-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Do 8. septembra održaće se žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću.

Izborna kampanja počinje 16. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Što se tiče registracije birača van Кosova, ona će se vršiti od 10. jula do 18. avgusta.

Za one koji su uspešno registrovani kao birači van Кosova, glasanje putem pošte počinje 15. septembra i trajaće tačno mesec dana do 15. oktobra.

Period prijave za registraciju birača kod kuće počinje 18. avgusta i završava se 2. oktobra, za birače sa posebnim potrebama prijava počinje 23. septembra i završava se 2. oktobra.

Identifikacija birača koji su inficirani koronavirusom počinje 5. oktobra i trajaće do 14.oktobra.

Od 20. jula počinje i period  za promenu biračkog mesta u opštini i trajaće do 7. septembra.

Кako su saopštili iz CIК-a, prigovor na potvrđivanje biračkog spiska počeće 24. avgusta i trajaće do 7. septembra, a CIК će konačni birački spisak da potvrdi 14. septembra.

Imenovanje članova opštinskih izbornih komisija počinje 28. juna i završava se 30. juna, dok imenovanje članova saveta biračkim mestima počinje 30. septembra i završava se 2. oktobra, navodi Kossev.

Određen je i datum za prijavu posmatrača.

Prijava za akreditaciju dugoročnih posmatrača (za ceo izborni proces) političkih subjekata i NVO počinje 1. jula i završava se 15. septembra, dok prijava međunarodnih dugoročnih posmatrača i medija počinje 1. jula a završava 2. oktobra.

Prijava za akreditaciju kratkoročnih posmatrača odnosno na sam dan izbora političkih subjekata i NVO počinje 30. jula i trajaće do 27. septembra.

Odluku o datumu održavanja izbora donela je u utorak kosovska predsednica Vjosa Osmani nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.

Raspisivanju izbora je prethodila smena dosadašnje predsednice CIК-a, Valjdete Dake i imenovanje novog predsednika ove komisije Кrešnika Radonićija.

Ovo je inače i prvi sastanak Centralne izborne komisije, kojem je predsedavao upravo Radonići.

Izvor: RTK, Kossev

Foto: Ilustracija

Comments