• Početna>
  • Vesti>

U Domu kulture Gračanica održana promocija zbornika “Bogorodica Ljeviška u pesmama”

U okviru Vidovdanskih svečanosti, sinoć je u Domu kulture u Gračanici održana promocija zbornika pesama “Bogorodica Ljeviška u pesmama”.

Zbornik pesama, prema rečima Žarka Milenkovića, književnog kritičara, posvećen je zenici oka našeg i gnezdu lepote naše, i predstavlja svojevrstan pregled razvoja srpskog stiha kroz 20 i početkom 21-og veka.

“Autorke i autori zastupljeni u ovoj knjizi su različitih generacija od Dušana Matića, nadrealiste koji se nipošto nije stideo svoje tradicije, pa do najmlađeg Miloša Delića rođenog 1994. godine. U godini u kojoj obeležavamo 700 godina manastira Gračanica i upokojenja njegovog ktitora Kralja Milutina, nema lepšeg povoda da se organizuje ovakva promocija u kojoj je još jedna zadužbina Kralja Milutina, a to je Bogorodica Ljeviška, centralna tema, kazao je Milenković.

“U ovu antologiju uvrsten je 91 pesnik, više i manje poznat, ali svaki sa istom željom i ciljem da svojim stihovima utka sebe, svoju ljubav i želju za trajanjem i očuvanjem ove zadužbine Kralja Milutina čime je osvetljena  kruna i tradicija ovog područja, istakla je univerzitetska profesorka i pesnikinja Snežana Baščarević.

O značaju Bogorodice Ljeviške, ali i ostalih svetinja na prostoru Kosova i Metohije za srpski narod u Crnoj Gori, govorili su pesnici Radinko Kraulović i Velimir Kasalica, čije su pesme zastupljene u ovom zborniku.

“Piatali su me prijatelji zbog čega toliko volim Kosovo i Metohiju, bio sam zatečen pitanjem i presrećan što nisam imao odgovora. Jer, kakva bi to bila ljubav koja bi mogla stati u jedan odgovor”, rekao je Kraulović, dok je Kasalica o svojoj ljubavi prema Kosovu i Metohiji govorio kroz stihove.

Izuzetno književno veče ulepšale su mlade vokalne solistkinje Tamara Kapetanović i Miljana Slavić interpretacijama starih prizrenskih pesama.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još