Petković: Ponašanje Kurtija je zabrinjavajuće

????????????????????

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je ponašanje premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija zabrinjavajuće, što su mogli da vide i predstavnici EU koji su prisustvovali dijalogu.

Petković je za Tanjug TV rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu održao dobru lekciju Kurtiju, koju su, rekao je, i drugi trebali da mu održe mnogo pre.

“Dok nije narastao taj balon njegove samoobmane koji je došao do tačke pucanja. U određenim trenucima činilo se da se šesti sprat Evropske službe za spoljne poslove u Briselu tresao, obzirom kako je Vučić odgovarao čvrsto, jasno i hrabro boreći se za interese Srbije, ali braneći i sam dijalog, odnosno ideju da moramo da razgovaramo”, rekao je on.

Petković ističe i da se čini da Kurti ništa nije razumeo kada mu je Vučić rekao da je neophpodno da se sačuva mir na KIM i da ništa ne čini u pravcu narušavanja bezbednosti Srba na KIM.

“Pravio se da ništa nije čuo, ali je zato rekao da ga ne zanima ZSO da je ona protiv Kosova ili kada je govorio da Srbija mora da prizna Kosovo. Sve nonsens do nonsensa. Predstavnici EU su morali i da intervenišu. Pitali su Kurtija koji sporazum nije prihvatljiv ali on nije hteo da odgovori”, rekao je Petković.

Kako kaže, Kurti je malo govorio, ali kada bi progovarao, to su bile provokacije.

Govoreći o zahtevu da se Veljko Odalović smeni sa čela Komisije za nestale, Petković navodi da Kurti sada hoće i da kadrira u Vladi Srbije.

“Sve dižu na određeni nivo, a kada treba nešto konkretno uraditi povlače se i kreću sa spinovima”, rekao je pn.

“Mi smo sa naše strane sve uradili po pitanju nestalih. Priština je podnela 21 zahtev za pretragu lokacija i mi smo to uradili i najveći broj lokacija je urađen. Time se vidi opredeljenost ove vlade da se to reši, jer je to civilizacijasko pitanje. Mi smo podneli 10 zahteva i samo je jedan ispunjen na lokaciji Bunker kod Đakovice”, rekao je Petković.

Ističe da je za Srbiju dijalog jedini način da nastavi normalizaciju odnosa.

“Rešenje je da pregovaramo, tražimo rešenja, koliko god da su teška. Bolje to nego da imamo incidente na terenu. Evo pred polazak u Brisel oskrnavljeno je srpsko groblje u Orahovcu. Česti su i napadi na ljude, na imovinu”, rekao je Petković.

On je bezbednosnu situaciju na KIM ocenio kao lošu, ali naglasio da Srbija sve radi da se očuva bezbednost i ljudi.

“Ono što je do nas mi radimo, podižemo uslove života, trudimo se da gradimo nove bolnice, škole, puteve. Gradimo stanove, zapošljavamo medicinske radnike i mnogo toga ćemo da radimo. Mi radimo šta je do nas da Srbi ostanu na KIM”, rekao je Petković.

Kaže da je problem i to što oni koji su zaduženi za bezbednost nemo posmatraju incidente prema Srbima i ističe da kada bi se Kfor povukao Visoki Dečani i drugi manastiri bili bi sravljeni sa zemljom.

“Našim monasima treba zaštita od kosovskih institucija. Zabrinuti smo za naš narod na KiM. Videli smo sa čim se suočavamo, ali Srbija je snažna i jaka i imamo predsednika koji može da štiti interese Srbije i dijaloga”, zaključio je Petković.

Izvor: Tanjug

Foto: KAncelarija za KiM

Comments

Pročitaj još