Preminulo još 8 osoba, nova 124 slučaja zaraze

Prema poslednjim informacijama, borbu sa kovidom u Srbiji izgubilo je još 8 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 124 osobe od testiranih 8.287 uzoraka. Na respiratorima su 24 osobe.

Virus korona posustaje, ali i dalje odnosi živote. Nastavlja se vakcinacija, bez zakazivanja sa vakcinom po izboru.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ukazao da su mladi ozbiljni prenosioci virusa, a nisu dovoljno vakcinisani, dok su se stariji vakcinisali i pridržavaju se mera. 

Lončar je izjavio je da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je reč o koronavirusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju. 

Trenutno dostupna istraživanja koja se rade u zemljama gde je vakcinisan najveći broj ljudi ukazuju na to da postoje dva moguća modela za primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa, rekao je ministar zdravlja.

Danas zaseda Krizni štab koji bi trebalo da analizira trenutnu epidemijsku situaciju i od struke se očekuje dodatno popuštanje mera – održavanje matura, svadbi i drugih proslava i okupljanja, uz poštovanje preventivnih mera. 

Situacija sa kovidom je bolja nego što je bila, imaćemo još problema, a videćemo hoćemo li posle leta imati talas, možda blaži nego što je bio, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Zbog pandemije koronavirusa, Mađarska je u septembru prošle godine ograničila redovni putnički saobraćaj preko granice sa Srbijom na tri granična prelaza, od postojećih devet. Zbog uspešne vakcinacije i povoljne epidemijske situacije u obe zemlje, mađarska vlada odlučila je da ponovo otvori nekoliko graničnih prelaza sa Srbijom.

Integrisani srpsko-mađarski prelaz Bački Vinogradi ponovo je otvoren i radi po ustaljenom radnom vremenu od 7 do 19 časova, kao i Đala i Bajmok, a sve vreme su radili Horgoš, Kelebija i Bački Breg.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još