Otvoren 27. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, 27. po redu, otvoren je danas u prostorijama OŠ “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici.

U programu su učestvovali studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini i učenici OŠ “Sveti Sava”.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović je tom prilikom istakao da je ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije bilo teško organizovati program ovakve sadržine ali da se organizacija maskimalno protrudila kako bi građani Kosovske Mitrovice uživali u kulturnom stvaranju.

„Ovogodišnji Sabor je bilo veoma teško organizovati zbog pandemije korona virusa, ali međutim mi smo se potrudili da zajedno sa sadržajem, ispoštujemo sve mere zaštite i pružimo priliku mitrovčanima da uživaju u kvalitetnom programu“ kazao je Radomirović.

Akademski vajar i učesnik Sabora Vladimir Antić ističe da je održavanje Sabora jako bitno, jer on predstavlja ekspresiju umetnika na najbolji mogući način.

Nenad Radenković takođe jedan od učesnika, kaže da je posle loše nepovoljne situacije održavanje Sabora prava stvar za početak novog kulturnog života, koji nam je, kako on kaže, nedostajao proteklih godina.

„Mogao bih da kažem da smo se raskravili u ovom trenutku, posle ove pandemije koja je zahvatila ceo svet. Ovo je jedan od najboljih načina da započnemo drugi način života umesto onog koji nije ličio na život. Život bez kulture nas asocira na životinje. Što su kulturna deđavanja u nekoj sredini sve češća to je i sama sredina sve plemenitija“ kazao je Radenković.

Sutra u 12h, u OŠ “Sveti Sava” u sklopu ove manifestacije je izložba slika profesora Tomislava Trifića. Istog dana u 19h, u Galeriji Fakulteta umetnosti biće otvorena izložba umetničkih fotografija, uz proglašenje pobednika i dodelu nagrada.

Programom za naredne dane predviđeno je 16. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba slika Branislava Ilića, 17. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba vajarskih radova Vladimira Antića, zatim 18. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava” – izložba radova učesnika ovogodišnje likovne kolonije “Mladen Popović”.

Istog dana u 19h, biće održano Pesničko veče i promocija zbornika Pesničkih susreta “Aleksandar Aca Despotović”.

Organizator događaja je Kulturni centar “Dragica Žarković“ a pokrovitelj manifestacije Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još