• Početna>
  • Vesti>

EU objavila detalje predstojećeg dijaloga Srbije i Kosova u Briselu

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je danas (11. jun) da će sastanak u okviru dijaloga između zvaničnika Srbije i Kosova biti održan 15. juna pre podne kao i da će biti obraćanje medijima pre početka i na kraju sastanka.

Sastanku će posredovati visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel koga u tome podržava specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, navodi se u najavi objavljenoj na sajtu i Tviter nalogu EEAS.

Na sastanku će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Visoki prestavnik Borel će dati izjavu medijima pre početka sastanka u 8.20, a specijalni predstavnik Lajčak će se obratiti novinarima posle završetka sastanka oko 13.00, navodi se u najavi.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova biće prvi susret Kurtija i Vučića.

Premijer Kosova je u nekoliko navrata ponovio da sastanak sa predsednikom Srbije neće biti nastavak dijaloga već “početak novog procesa”.

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

Američki specijalni izaslanik Metju Palmer izjavio je 4. juna da krajnji cilj SAD ostaje da dođe do uzajamnog priznanja između Beograda i Prištine, ali da Vašington podržava i drugačije modalitete sporazuma, ukoliko se o tome saglase dve strane.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još