Petković sa ambasadorom Kipra o bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Kipar u Republici Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom, koga je informisao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i procesu nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je sagovornika upoznao sa teškim položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, izrazivši posebnu zabrinost zbog sve češćih napada na Srbe, pravoslavne crke i manastire i nastojanja Prištine da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu i Metohiji. Petković je naglasio da je naš stav po tom pitanju jasan i jedinstven i da se pitanje srpske kulturne baštine na KiM može rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

Odnos prema srpskoj kulturnoj baštini, prema našim svetinjama, zapaljiva, antisrpska retorika prištinskih političara i preteće poruke da jedino ishodište dijaloga Beograda i Prištine mora biti takozvano međusobno priznanje, jasan su pokazatelj da Prištinu dijalog i pronalaženje zajedničkih, kompromisnih rešenja, zapravo uopšte ne interesuje, konstatovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Bez obzira na opstrukciju i nezainteresovanost Prištine, Beograd ostaje dosledno opredeljen da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, kako bi dijalog mogao biti nastavljen u pravom smeru, istakao je Petković.

Na kraju razgovora, Petković je zahvalio na doslednoj podršci koju Republika Kipar pruža politici Srbije po pitanju Kosova i Metohije, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments