Vučić i Brnabić učestvuju na sednici SB UN; Brnabić: Izlaganje predsednika biće istorijsko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvovaće danas na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Premijerka Brnabić izjavila je za Tanjug da je Savet bezbednosti UN pokazao ogromno poštovanje prema predsedniku Vučiću jer su omogućili da se, mimo svih protokola, priključi onlajn.

“Ponosna sam jer ću u ovim teškim trenucima za našu zemlju biti zajedno s predsednikom tokom sednice Saveta bezbednosti UN. Verujem da će izlaganje predsednika biti istorijsko i da će naš narod biti ponosan”, istakla je premijerka Brnabić.

Sednica SB UN počeće u 21 čas, a zbog pandemije korona virusa biće održana video linkom.

Na sednici će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, glavnog tužioca Serža Bramerca i predsednika Karmela Adijusa.

Vučić: Danas presuda generalu Ratku Mladiću

Vučić je u petak rekao da će istog dana, 8. juna, biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork, jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

“Кako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zaključite sami”, naveo je Vučić.

Izvor: Tanjug

Comments