• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Jedna od mogućih tema narednog sastanka Beograda i Prištine pitanje nestalih na KiM

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je danas, u izjavi za TV Most,  da bi, kako je najavio i predsednik Aleksandar Vučić,  jedna od tema predstojeće runde dijaloga Beograda i Prištine mogla biti i pitanje kidnapovanih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. 

„Predsednik Vučić je prošle godine u Briselu jasno rekao da nema apsolutno nijedan problem da ova tema bude deo agende dijaloga Beograda i Prištine i da on (Vučić) ceni da po ovom pitanju mogu da se naprave značajni rezultati“, rekao je Odalović.

On  je naglasio da se Komisija za nestala lica na čijem je čelu posvetila rešavanju mogućih pitanja vezanih za sudbinu nestalih i to sebi postavila kao prioritet što ukazuje na odgovornost države prema tom problemu.

„Od Prištine se tražilo da ona na identičan način postupa prema zahtevima koje ima beogradska delegacija sa konkretnim lokacijama koje treba pretražiti. Nažalost do danas mi tih aktivnosti sa prištinske strane nemamo“, rekao je Odalović.

On je naveo da je na muslimanskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice ekshumirano šest tela kosovskih Albanaca, na lokaciji Križevak je nakon 5 godina završeno istraživanje gde je pronađeno devet tela.

„To je ono što je bila naša preuzeta obaveza i to je, uz podršku svih državnih organa završeno“, istakao je Odalović.

Prema njegovim rečima, beogradska delegacija prihvatila je predlog Prištine za proveru lokacije u blizini Sjenice i da uz prisustvo svedoka iz prištinske delegacije lokacija bude tačno utvrđena.

U međuvremenu Prištini je upućeno šest, više puta ponovljenih, zahteva za proverom konkretnih lokacija ali do sada, kako je rekao Odalović, Priština nije reagovala.

„Priština ako misli da se u dijalogu Beograda i Prištine prema našim zahtevima odnosi kao što se odnosi prema svim svojim obavezama onda će to biti jednosmerni put. Mi nećemo biti neko ko će na bilo koji način kada su žrtve u pitanju uspostavljati bilo kakve reciprocitete. Nastavićemo da se odgovorno bavimo traženjem nestalih lica i dalje“, naveo je Odalović i naglasio da će Komisija i država učiniti sve moguće u tom procesu , transparentno kao i do sada.

Izrazio je očekivanje da će oni koji ovaj proces podržavaju, pre svega Samit zemalja Zapadnog Balkana čiji su lideri sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini potpisali Deklaraciju čime su preuzeli brojne obaveze kada su u pitanju nestala lica izvršiti pozitivan pritisak na privremen institucije u Prištini.

„U Briselu je to tema koja je apsolutno podržana i gospodin Lajčak je neko ko bi trebalo da iskoristi taj mehanizam i instituciju i izvrši pritisak na Prištinu. Na kraju, u Vašingtonu je u dva odvojena o potpisana sporazuma , pitanje nestalih je bilo visoko pozicionirano“, naveo je Odalović.

„Očekivao sam da će gospodin Palmer i gospodin Lajčak na tu temu obaviti ozbiljan razgovor sa Prištinom i zahtevati od njih da postupe po našim zahtevima koij nisu predati samo Prištini već i međunarodnim  zvaničnicima, svim organizacijama koje učestvuju u procesu i ja verujem da će doći trenutak kada će oni izvršiti pritisak da Priština svoje obaveze izvrši“, rekao je Veljko Odalović.

Kada je reč o tačnom i pravovremenom informiranju javnosti o aktivnostima po pitanju nestalih, Odalović je istakao da je informisanje, naročito stanovništva Kosova i Metohije veoma značajno.

„Ove poruke koje šaljemo treba da čuju i Albanci i svi oni koji žele da o ovom teškom pitanju imaju informacije i budu deo tog procesa“, rekao je Odalović i dodao da je TV Most kao medij na KiM, uprkos svemu kroz šta je prošla sačuvala objektivnost, blagovremeno informisanje i prisustvo na terenu što je značajno upravo zbog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još