• Početna>
  • Vesti>

Svaki pokušaj da neko drugi preuzme deo mandata Kfora predstavlja kršenje Rezolucije 1244

Pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Baiba Braže istakla je danas da će misija Kfor ostati na Kosovu i delovati shodno odredbama Saveta bezbednosti UN 1244, garantovati sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Tako će biti dokle god to bude potrebno, naglasila je ona u video obraćanju na konferenciji “Srbija i NATO – Partnerstvo za budućnost”, koju organizuje Savet za strateške politike, uz saradnju sa ambasadom Bugarske kao kontakt zemlje za odnose Srbije i NATO, podsetivši na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Braže je rekla da NATO u potpunosti podržava dijalog i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo u potpunosti potvrdio posvećenost dijalogu.

Ona je predočila da je NATO oduvek posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nijedna vizija mira i bezbednosti u evroatlantskom regionu ne može postojati bez mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Zapadni Balkan je region gde je NATO uspostavio svoju misiju Kfor, koja je na Kosovu od juna 1999. godine, a koju danas čini oko 3.500 pripadnika, rekla je Braže.

Braže je ukazala da je većina zemalja u regionu članica NATO, ali neke države, poput Srbije, donele su drugačiju odluku i Alijansa poštuje takvu suverenu odluku.

Srbija i NATO, ipak, imaju razvijen odnos pun poštovanja i veoma dobro sarađujemo. Srbija je cenjen, poštovan i važan partner Alijanse, važna je za NATO i NATO je važan za Srbiju, dodala je Braže u video poruci.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je na konferenciji da Srbija podržava i ceni angažovanje snaga Kfor na Kosovu i Metohiji u striktnom, potpunom i nepristrasnom sprovođenju mandata koji je utvrđen Rezolucijom Saveta bezbednosti, uz napomenu da je ta misija jedina legalna vojna formacija na Kosovu.

Međunarodne snage Kfor ostaju jedina legalna vojna formacija u pokrajini, ključni garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, te verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, naglasio je Starović u video obraćanju.

Svaki jednostrani pokušaj da se nekom drugom dodeli ili da neko drugi preuzme deo mandata i obaveza Kfora predstavlja kršenje Rezolucije Saveza bezbednosti 1244 i potencijalni izvor nestabilnosti i tenzija, upozorio je on.

Spremni smo da nastavimo dijalog sa Prištinom u dobroj veri, a suština pozicije Srbije i ono što uvek naglašava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je neophodnost da se kroz ozbiljan pristup svih strana dođe do kompromisnog, trajnog i održivog rešenja kojim nijedna strana neće dobiti sve, odnosno kojom bi istovremeno svi dobili dovoljno, ukazao je Starović.

Starović je ukazao da su odnosi Srbije i NATO delikatni zbog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, ali da obe strane imaju odgovornost i obavezu da čine sve da se obezbedi trajna stabilnost u regionu.

Izvor: FoNet,RTV

Comments

Pročitaj još