• Početna>
  • Vesti>

Simić: Kurti beži od dijaloga, zapad da usmeri pritisak na Prištinu

Kosovska Mitrovica, 7. septembra 2018 - Potpredsednik Srpske liste Igor Simic istakao je danas, povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vucicu u vezi planirane posete Kosovu i Metohiji, da Albanci uvek, pred velike dogadjaje, prave tenzije s namerom da izazovu reakcije Srba. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da Aljbin Kurti beži od dijaloga sa Beogradom i da u Prištini nema spremnosti da se dođe do kompromisnog rešenja koje će uvažiti interese i Srba i Albanaca na KiM.

Simić je kazao da ponašanje Kurtija, koji najavljuje da u Brisel ide da razgovara o budućem, a ne o nastavku prethodnog dijaloga, nije iznenađenje za Srbe na KiM, a da može da bude samo za one koji su, kako kaže, od njega pravili “vesnika nove politike na KiM”.

“Pritisak zapada na Beograd i predsednika Aleksandra Vučića mora da se usmeri i na Prištinu, jer osam godina čekamo da se implementira ono što je najvažnije u tom sporazumu za Srbe i da se formira ZSO”, rekao je Simić za TV Pink.

Dodao je i da svakodnevni napadi na Srbe i SPC na KiM i izbegavanje da se implementira Briselski sporazum, pre svega o ZSO, ali i sporazumi o energetici, pravosuđu govore da Kurti ne želi da nastavi dijalog sa Beogradom.

Podsetio je da je Briselski sporazum, kojim je garantovano formiranje ZSO, usvojen u prištinskom parlamentu dvotrećinskom većinom.

“I oni koji su bili garant sprovođenja sporazuma ostaju nemi na poruke iz Prištine, čak i na one da će sporazumi biti revidirani”, rekao je Simić.

On je kazao da su predstavnici Srba preneli američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Metju Palmeru da veruju državnom rukovodstvu i predsedniku Vučiću i da ih u pregovorima sa Prištinom zastupa Beograd, a da je “farsa” Kurtijeva izjava da će razgovarati sa Srbima sa KiM. 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još