• Početna>
  • Vesti>

Rakić u Beogradu o podršci povratku raseljenih sa predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija

U okviru posete Beogradu, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se danas sastao sa predstavnicima UNHCR-a, Danskog saveta za izbeglice (DRC), predstavnicima Udruženja Inicijative za razvoj i saradnju (IDC) i Nemačke organizacije ASB i sa njima razgovarao o pružanju podrške o povratku većeg broja raseljenih na Kosovu. Nakon sastanaka, ministar je kazao da su razgovori održani u cilju zajedniče koordinacije i komunikacije, kao i preduzimanju konkretnih koraka, kako bi na Kosovu u narednom periodu bilo više povratnika nego danas.
”Nekoliko važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodnih i nevladinih organizacija ovde u Beogradu, koje već dugi niz godina rade na procesu povratka, a sve u cilju povratka većeg broja raseljenih na Kosovu. Nije nam cilj da samo vratimo ljude na Kosovu, cilj nam je da nakon njihovog povratka obezbedimo uslove za započinjanje sopstvenih poslova kako bi mogli da u svojim sredinama opstanu i ostanu. Apsolutno nam je jasno da proces povratka trenutno ne ide u željenom smeru i da je broj povratnika veoma mali, upravo taj trend želimo da promenimo i na tom poslu ću sarađivati apsolutno sa svim relevantim faktorima, koji u promeni negativno trenda mogu da pomognu”, kazao je ministar Rakić.

Ponovo je pozvao raseljene da se vrate na Kosovo i istakao da će u tome imati apsolutno podršku Ministarstva za zajednice i povratak.
”Pozivam i odavde sve one koji žele da se vrate, da to i učine, a u meni lično i Ministarstvu za zajednice i povratak će imati uvek ispruženu ruku i podršku da povratak realizuju. Zadovoljan sam svime onime što smo danas, i sa predstavnicima ASB-a, predstavnicima IDC-a, UNHCR-a i DRC-a koji odavde pružaju podršku povratku, dogovorili”, rekao je ministar.
Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak će narednih dana obilaziti raseljene u gradovima na teritoriji Republike Srbije, identifikovati njihove potrebe i raditi na tome da se što veći broj na Kosovu vrati.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: MZP

Comments

Pročitaj još