• Početna>
  • Vesti>

Palmer: SAD podržavaju dijalog; Brnabić: Priština da ispuni obaveze

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom da je Srbija posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom, koja mora da ispuni preuzete obaveze, dok je Palmer naveo da SAD podržavaju dijalog pod okriljem Evropske unije, prenosi Tanjug.

Brnabić je sa Palmerom razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, saopšteno je iz vlade.

Premijerka je istakla da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

“Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja”, rekla je Brnabić.

Palmer je istakao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika Unije Miroslava Lajčaka, te pohvalio okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

“Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje”, istakla je premijerka Srbije.

Brnabić je navela i da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

“Naš interes je inteziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa”, rekla je Brnabić.

Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Palmer je naglasio i da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će, kaže, u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganja u obnovljive izvore energije.

Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Izvor: Tanjug

Foto: TANJUG (Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljević)

Comments

Pročitaj još