• Početna>
  • Vesti>

Nemačka poslanica u EP: KFOR da okonča misiju, Kosovo da se razoruža

Nemačka poslanica u Evropskom parlamentu iz stranke Levica Kornelija Ernst izjavila je da se u potpunosti slaže sa izjavom njene koleginice u Bundestagu Žaklin Nastić, da Kfor treba da okonča misiju i da Kosovo treba da se razoruža, prenosi Reporteri.

“Odbacujem misiju KFOR na Kosovu. Ta misija do sada nije pokazala skoro nikakve rezultate. Organizovani kriminal je široko rasprostranjen, tako je saopšteno iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Stotine hiljada komada oružja je u privatnom vlasništvu. Amnesti Internešnl i Savet Evrope takođe su kritikovali to pitanje. Kosovo se mora kontinuirano razoružavati. Tek tada je moguć novi početak“, rekla je Ernst.

Uprkos negativnom mišljenju o Kosovu, Ernst kaže da je glasala za liberalizaciju viznog režima 2018. godine u Evropskom parlamentu, kada je preporuka Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove za liberalizaciju viza doneta većinom glasova.

Između ostalog Nastić je u govoru, koji je podržala Ernst, uporedila bombardovanje NATO pod opravdanjem da bi zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu, sa bombardovanjem Beograda u Drugom svetskom ratu.

“Više od 20.000 tona uranijumskih bombi i municije, morali su se skrivati kao Beograđani kada je Hitler bombardovao Beograd“, navela je Nastić.

Njen objavljen stav o Kosovu na Tviteru izazvao je mnogo komentara, a novinari su zatražili odgovor o argumentima na kojima se zasniva njen govor.

Njeni saradnici su izjavili da ima dana kada se suočava sa “masovnim uvredama i pretnjama”.

“Morate da shvatite da se rasprave koje pogoršavaju preteću situaciju neće nastaviti na Tviteru”, naveli su saradnici Nastić.

Komentarišući stav Levice, nemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Veber je rekao da je to mišljenje manjine i da nikada neće postati zvanična politika Nemačke.

Izvor Reporteri/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još