• Početna>
  • Vesti>

Izložbom slika Miloša Šobajića počele Vidovdanske svečanosti

U obnovljenoj galeriji Doma kulture Gračanica postavljena je izložba umetničkih radova nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića. Ovom izložbom je počela Vidovdanska likovna kolonija, a time i program obeležavanja Vidovdanskih svečanosti.

Istaknuti likovni umetnik svetskog renomea Miloš Šobajić preminuo je nedavno od posledica koronavirusa. Nažalost slikar nije dočekao da vidi svoju postavku u Gračanici, gde je 2019. godine nagrađen za životno delo likovnim priznanjem „Longin“ koje se tradicionalno dodeljuje u okviru Vidovdanske likovne kolonije.

Njegovi radovi u nedavno obnovljenoj galeriji učinili su da ovaj deo Doma kulture Gračanica izgleda poput galerija svetskih metropola.

O izložbi i radovima Miloša Šobajića govorila je njegova supruga Maja.

Inače, ovogodišnja likovna kolonija „Vidovdan 2021“ okuplja deset umetnika iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore. U narednih sedam dana inspirisani ovdašnjom kulturnom baštinom, slikari će boje prenositi na platno i stvarati nova dela.

Među učesnicima kolonije su slikari iz Beograda, Batočine, Novog Sada, Nikšića, Berana…

Njihovi radovi biće izloženi na zatvaranju kolonije kada će oni najbolji biti i nagrađeni nagradama “Longin” i “Dimitrije Popović”.

Vidovdanske svečanosti otvorio je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, a prisutnima se obratio i donator obnove Galerije Doma kulture Arno Gujon. Čitav program ulepšale su nedavno nagrađene balerine iz Baletske škole u Gračanici. One su izvodile Valcer i Polku sa kojima su nagrađene na nedavnom Međunarodnom festivalu baleta i igre u Beogradu.

Inače, ove godine Manastir Gračanica slavi sedam vekova postojanja, a obeležava se i sedam vekova od smrti ktitora ovog srpsog kulturnog blaga Kralja Milutina. Takođe se obeležava i povratak Umetničke galerije iz Prištine u Gračanicu.

Na čelo te galerije, odlukom Vlade Srbije, imenovan je Nebojša Jevtić dosadašnji urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

Izvor i foto: Radio Kim


Comments

Pročitaj još