Preminulo još 7 osoba, 230 novih slučajeva zaraze

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 230 osoba, od 1.421 testiranog uzorka.  

Od posledica kovida 19 preminulo je sedam pacijenata. 

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru je 41 pacijenata, dok je ukupno u bolnicama 594 ljudi obolelih od korona virusa.

Od početka pandemije u Srbiji su registrovana 712.702 slučaja korona virusa, a od posledica ove infekcije preminulo je 6.872 ljudi.

Procenat smrtnost je 0.96.

Do sada je ukupno testirano 4.164.197 osoba.

Zbog sve bolje i stabilnije epidemijske situacije od danas ublažene mere. Ugostitelji mogu da rade do ponoći, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, trafike non-stop, a u bioskopima poslednja projekcija može da počne u 23 sata.

Kongresi, poslovni i naučni skupovi u zatvorenom prostoru mogu da okupe do 200 osoba, umesto dosadašnjih 100. Svadbe i slavlja sačekaće povoljniju epidemijsku situaciju.

Popuštanje mera mora biti oprezno i strpljivo, jer se na taj način pobeđuje ova bolest, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Ukazuje da za organizovanje velikih festivala moramo da imamo vakcinisano bar 50 odsto mladih ljudi.

Situacija u kovid bolnici u Batajnici veoma je stabilna i pod kontrolom, kaže direktorka Tatjana Adžić Vukičević i navodi da su tokom prethodnog dana i noći imali samo četiri prijema.  

I na Infektivnoj klinici dnevno se uradi od 50 do 70 pregleda, i samo su dva pacijenta na respiratoru, rekla je direktorka te klinike Ivana Milošević.

Počelo je prijavljivanje građana za pomoć od 3.000 dinara koji su sa jučerašnjim danom primili bar jednu dozu vakcine.

Prijavljivanje traje do 15. juna, a od petka počinje i prijava telefonom. Penzioneri ne treba da se prijavljuju, ali je potrebno da se prijave korisnici socijalne pomoći. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još