• Početna>
  • Vesti>

Petković: Navodna želja Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je danas je postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi i svaku mogućnost pregovora i dogovora.

U svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM ističe da zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što, kako se navodi, danas iza leđa Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Aljbin Kurti.

Tome služi i Kurtijeva današnja najava da ZSO ne može biti formirana, čime se direktno krši, ne samo Briselski sporazum iz 2013. godine, nego i svaka mogućnost dogovora, dodaje Petković.

“Zvanični Beograd će dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoreno pre osam godina u Briselu – kao obliku institucionalnog organizovanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa jasno utvrđenom nadležnošću, strukturom i ciljevima, koji su dodatno potvrđeni i usvojeni Sporazumom o opštim principima iz 2015. I tu pregovora nema” stoji u saopštenju.

Petković navodi da očekuje da se Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine i upitao kako je moguće da se postigne bilo kakav novi sporazum sa Prištinom, ako danas svedočimo otvorenom kršenju i negiranju svih do sada postignutih dogovora?

“Još jednom ističem da Beograd ostaje posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, ali neće biti nemi učesnik u monologu jedne pregovaračke strane, već će dosledno, argumentovano i snažno insistirati na ispunjenu svega do sada dogovorenog, kao preduslovu daljih razgovora u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još