• Početna>
  • Vesti>

Zečević: Evropske vrednosti važne, ali se ne može pobeći od nacionalnih interesa

Foto: RTS

Pregovarači EU i SAD odlaze prvo u Prištinu zbog tvrdih stavova tamošnjih političara koji od Beograda traže priznanje, a od Uneska i drugih institucija da “spomenike srpske kulture i civilizacije proglase za spomenike kosovske kulture”, rekao je za RTS saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Vašingtona za Zapadni Balkan Metju Palmer sastali su se pre dva dana u Briselu uoči posete Prištini i Beogradu.

“To je povratak koncepcije da SAD i Evropa rade u koordinaciji. Za razliku od administracije Donalda Trampa koja je tražila individualna rešenja poput Vašingtonskog sporazuma, sada se Evropi prepušta inicijativa”, rekao je Slobodan Zečević.

Prema njegovom mišljenju, pregovarači odlaze prvo u dvodnevnu posetu Prištini zbog tvrdih stavova tamošnjih političara koji od Beograda traže priznanje, a od Uneska “spomenike srpske kulture proglase za spomenike kosovske kulture”.

Kada je reč o non-pejperima kojih je u poslednje vreme bilo nekoliko, Zečević kaže da je njemu najzanimljiviji prvi i da misli da će negde u tom pravcu ići politika SAD.

“SAD će od Kurtija tražiti da prihvati Zajednicu srpskih opština uz obećanje da ćemo mi na neki način priznati Kosovo. Međutim, pretpostavke su jedno, a realnost drugo i treba sačekati da čujemo šta su predlozi”, kaže Zečević.

Sredinom juna se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a Srbiju 22. juna očekuje i održavanje međuvladine konferencije i eventualno otvaranje novih poglavlja u okviru pristupnih pregovora sa EU.

“Prošle godine nijedno poglavlje nije otvoreno. Mislim da su evropske vrednosti za nas veoma važne, međutim svaki narod ima svoje nacionalne interese i od toga se ne može pobeći, tako da nam je sužen manevarski prostor”, zaključio je u gostovanju na RTS-u saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još