• Početna>
  • Vesti>

Sedmoro odbijenih za status Tačijeve žrtve ulažu žalbu

Sedam osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da dobiju status žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK, podneće žalbu na tu odluku preko svog zastupnika pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu.

Žalbeno veće odobrilo je današnjom odlukom, objavljenom na sajtu SVK, pravnom zastupniku žrtava da do 7. juna uloži žalbu na odluku sudije za prethodni postupak u ime sedam podnosilaca zahteva za status žrtve koji nose pseudonime 06/06, 08/06, 09/06, 10/06, 11/06, 13/06 i 14/06.

Njihovi zahtevi su prvostepenom odlukom odbijeni, jer, prema stavu suđie, zločini koje oni vezuju za sebe “ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice” i stoga ne mogu da se smatraju žrtvama.

Sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK) dodelio je 21. aprila status žrtve za devet osoba sprske i albanske nacionalnosti, koje će zastupati britanski advokat Sajmon Loz.

O jednom zahtevu biti naknadno odlučeno, nakon što dostavi dodatne informacije.

Pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne – nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava, oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još