• Početna>
  • Vesti>

Izložbom slika Miloša Šobajića sutra počinju Vidovdanske svečanosti u Gračanici

Izložbom slika nedavno preminulog umetnika Miloša Šobajića u Domu kulture Gračanica sutra će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada likovne kolonije „Vidovdan 2021“.

Dom kulture u Gračanici ove godine obeležava sedam vekova od izgradnje Manastira Gračanica i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina

U ovkiru obeležavanja u toku godine biće otvorena i renovirana Galerija doma kulture i obnovljen rad Galerije umetnosti Priština koja se posle 22 godine izgnanstva vraća kući – Kosovu i Metohiji.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. 

Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim epidemiološkim merama, napominju organizatori.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još