• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubilo još 11 osoba, koronavirus potvrđen kod 248 ljudi

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od posledica zaraze preminulo još 11 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 248 osoba. Testirano je 8.684 uzoraka.

Održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrana aktuelna epidemijska situacija.

U Srbiju je stigla redovna isporuka vakcina “Fajzer-Bionteka”. Do sada je obe doze vakcine primila 2.055.471 osoba, izjavila je premijerka Ana Brnabić dodajući da je cilj da se do 21. juna makar jednom dozom vakciniše više od 50 odsto punoletne populacije.

Srbija je poslala u Češku 100.620 “Fajzer” vakcina kao pomoć u borbi protiv epidemije. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će Srbija poslati još 30.000 vakcina u region.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže za RTS da ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu i dodaje da je istraživanje INEP-a pokazalo da su deca visoko prokužena. Razjasnila je i ko će biti kandidati za treću dozu vakcine i zbog čega.

“Postoji jedan blaži problem kod humoralnog odgovora vakcinisanih ‘Sinofarmovom’ vakcinom i oni će biti kandidati za treću dozu. UAE su prve uvele treću dozu, na snazi je preporuka da je prime oni koji uopšte nemaju antitela ili ih nisu razvili posle šest meseci od primanja druge doze”, navodi Gnjatovićeva.

Odlukom vlade u Prištini od danas su na snazi nove olakšavajuće mere protiv širenja koronavirusa na Kosovu i Metohiji, a među njima su i ukidanje zabrane kretanja u noćnim satima, odnosno ukidanje policijskog časa. Stupanjem na snagu novih mera produžava se rad restorana i ugostiteljskih objekata do 23 časa.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još