• Početna>
  • Vesti>

Petković sa francuskim ambasadorom o političko-bezbednosnoj situaciji, dijalogu i Visokim Dečanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja.

Tom prilikom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznao je francuskog ambasadora sa sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira, naglasivši da je samo u poslednja dva meseca oskrnavljeno dvanaest verskih objekata Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini. Petković je podsetio da je svaki napad na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bio praćen agresivnom, antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

Petković je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, deo srpske i svetske kulturne baštine, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.
„Umesto što činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana negira, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama“, istakao je Petković.
„Zato plan “Kulti”, koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, predstavlja vrhunac licemerja i bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici“, podvukao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju” naglasio je direktor Kancelarije za KiM. .

Prema njegovim rečima, oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima.

“I pored otvorene opstrukcije Prištine i nezainteresovanosti za nastavak dijaloga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa”, zaključio je Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još