• Početna>
  • Vesti>

Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici uručen imunološki analizator

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je Zavodu za javno zdravlje uručio imunološki analizator – aparat za detekciju antitela.

Aparat je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju a za njega je izdvojeno dva miliona dinara. Od danas, građani Kosova i Metohije su u mogućnosti da besplatno izvrše proveru antitela na Kovid 19. Aparat ima mogućnost da osim provere antitela radi proveru na druge vrste virusa, parazita, bakterija, hormona i tumor markera.

Spirić je tom prilikom kazao da je pomoć države Srbije evidentna, što današnja donacija i potvrđuje.

„Svakodnevna pomoć, ne samo građanima već i institucijama je evidentna a inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića je da se poboljša i život kao i kvalitet rada na čitavom prostoru Kosova i Metohije. To potvrđuje i današnje uručivanje aparata za ispitivanje antitela“ rekao je Spirić.

Spirić ističe da je vakcina ključna stvar i apelovao na sve građane da iskoriste ono što je država Srbija obezbedila i da se jave na postojećim punktovima, kako bi se imunizovali.

„Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je odmah odreagovao i obezbedio nam aparat a mi ćemo kao lokalna samouprava i Zavod za javno zdravlje činiti sve kako bi u narednom periodu obezbedili reagense i kako bi bili na usluzi svim građanima“ navodi Spirić.

On dodaje da se pomoć države Srbije nastavlja a da je isplata od 100 i 200 evra od strane države, podrška i ohrabrenje ovdašnjem stanovništvu i da je to pokazatelj jedne odgovorne i ozbiljne politike koja donosi mir i prosperitet.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Miloš Mirković ističe da je aparat stigao u pravo vreme i da će umnogome poboljšati kvalitet i rad ove ustanove.

„Aparat je stigao u pravo vreme i u pravi čas, kada svi žele da urade proveru antitela, kada je vakcinacija u jeku. Ovim putem bih hteo da pozovem celokupno stanovništvo, a posebno mlađe generacije, da se vakcinišu. Vakcinacija je besplatna a svi imamo mogućnost da primimo jednu od četiri vrste vakcina. Šteta je ne iskoristiti to i ne zaštititi sebe, svoje najbliže kao i celokupno stanovništvo, jer je krajnje vreme da pomoću imunizacije krenemo u normalan život“ kazao je Mirković.

Spirić je podsetio da je protekle godine u rekordnom roku izgrađena PCR laboratorija i najavio da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju i kvalitetu rada Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još