• Početna>
  • Vesti>

Mošti Svetog Nektarija Eginskog prenete u hram Svetog Dimitrija

Uz blagoslov episkopa raško-przrenskog Teodosija mošti Svetog Nektarija Eginskog prenete su u hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Vernici i građani Kosovske Mitrovice dočekali su mošti Svetog Nektarija a večernje bogosluženje sa čitanjem akatista služio je protojerej stavrofor Milija Arsović, nakon kojeg je usledilo pomazanje vernika svetim uljem.

U svom obraćanju okupljenima, protojerej Arsović je kazao da srpski narod na Kosovu i Metohiji danas treba da bude ponosan i srećan, jer je dočekao mošti velikog svetitelja, iscelitelja i čudotvorca Svetog Nektarija.

„Neka se raduje i neka se veseli srpska Kosovska Mitrovica, neka se veseli narod srpski na Kosovu i Metohiji. Blagodarni smo Bogu i radosni, što dočekasmo da u ovaj naš divni hram imamo i deo Svetih moštiju Svetog Nektarija Eginskog. Zaista se radujemo i zahvaljujemo našem episkopu vladiki Teodosiju. Kada su ga pitali gde će biti mošti Svetog Nektarija, dao je blagoslov da to bude Kosovska Mitrovica. Ovde ćemo da se molimo gospodu Bogu, Svetom Dimitriju i Svetom Nektariju, za zdravlje, za spasenje, za radost našeg naroda. Pre dvanaest godina smo imali tu radost da česnica Svetog Dimitrija bude u ovom našem hramu a danas još veću radost, da Sveti Nektarije bude ovde sa vama. Neka nam bude na pomoć i spasenje. Ovde ćemo da se molimo, da čitamo molitve, ne samo ljudima iz Kosovske Mitrovice, nego celom narodu sa Kosova i Metohije“ rekao je protojerej Arsović.

Protojerej stavrofor Milija Arsović je kazao se Srbi i celokupan srpski narod raduje jer će mošti Svetog Nektarija ostati u hramu Svetog Dimitrija i da će srebrni kovčeg, koji je dar porodice Simić i koji je namenjen moštima Svetog Nektarija, uskoro stići u Kosovsku Mitrovicu

Besedu posvećenu Svetom Nektariju govorila je Natalija Kovačević uz pratnju crkvenog hora „Branislav Nušić“. Stihove posvećene Svetom Nektariju kazivao je i pesnik Milan Mihajlović.

Mošti Svetog Nektarija Eginskog prenete su iz manastira Tumane a Sveti Nektarije se u pravoslavnoj crkvi i među vernicima obeležava svakog 22. novembra. Ovom novovekovnom svetitelju pripisuje se više od 2.000 čuda.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još