• Početna>
  • Vesti>

Završen proces ekshumacije posmrtnih ostataka u Kiževaku

Završena druga faza procesa ekshumacije posmrtnih ostataka u Kiževaku. Ova faza počela je 5. maja 2021. i trajala je do danas.

Proces iskopavanja i ekshumacije posmrtnih ostataka u Kiževaku, u opštini Raška, odvijao se u dve faze. Prva faza je bila od 30. novembra 2020. do 9. decembra 2020, dok je druga faza počela 5. maja 2021. i trajala je do 26. maja ove godine.

Predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović kaže da su prošle godine pronašli prve posmrtne ostatke na ovoj lokaciji i da se od tada pristupa na jedan transparentan način uz prisustvo stručnjaka forenzičke struke. Timovi za pretragu terena pojačani su sa ekspertima Međunarodnog Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, Euleksa i svi zajedno završili smo ovu fazu pretrage lokacije, rekao je Odalović.

“Danas je i zvanično završena pretraga, svi eksperti su se usaglasili da na ovoj lokaciji više nema posmrtnih ostataka. Do sada su urađene dve identifikacije, konačan broj će biti saopšten kada se urade i ostale identifikacije i stigne saopštenje iz Haga”, rekao je Odalović.

On je dodao da će zajedno sa prištinskom delegacijom i drugim ekspertima nastaviti da istražuju i druge terene za koje se sumnja da ima posmrtnih ostataka.

“Ovo je jedna od izmeštenih grobnica, Batajnica, Petrovo Selo, Perućac, Rudnica i Kiževak su do sada identihikovana kao mesta gde su pronađeni posmrtni ostaci. Da bi smo nastavili pretragu trebaju nam konkretnije informacije. Istražni organi Republike Srbije rade svoj deo posla, svaka informacija će biti detaljno proverena na odgovoran način. Očekujem da ovih dana, po dogovoru koji smo postigli, Priština predstavi plan aktivnosti kada su u pitanju tela koja se nalaze na prostoru Kosova i Metohije, identifikovali smo 6 lokacija. Nadam se da ćemo biti zajedno na tim lokacijama i da ćemo proveriti sve. Nadam se daćemo raditi isto kao i ovde. Cenimo i to da porodice zaslužuju informacije, i jedni i drugi identično”, istakao je Odalović.

Veljko Odalović je rekao da su prošle nedelje omogućili članovima porodica da budu prisutni prilikom pretrage lokacije Kiževak, jer se ništa ne prikriva. On je dodao da se još 1639 lica vodi kao nestalo iz sukona na Kosovu i Metohiji.

“Potpisivanjem Briselskog sporazuma oko dijalog obavezali smo se da ćemo ovu temu visoko pozicionirati. Mehanizam koji nam je važan su informacije iz svih izvora. Imamo još jedan veliki problem to je stastus tela u mrtvačnici u Prištini, tano je blizu 350 tela koja čekaju na identifikaciji”, rekao je Odalović.

On je istakao da bez zajedničkog rada nema rezultata, a porodicama će se teško objasniti zašto ih nema.

Odalović je istakao da je u ovom slučaju jako važna medijska slika koja treba da stigne do onih koji mogu da pomognu bez ikakvog tereta ili problema.

On je dodao da Priština ima još dva zahteva koji se odnose na lokaciju kod Sjenice i u okolini Surdulice. Odalović ističe da neće zaobići niti preskočiti bilo koju lokaciju za koju se sumnja da ima posmrtnih ostataka nakon sukoba na KiM.

Odalović kaže da će se ispitati detaljno i lokacija na Košarama, je se na bazi filma, koji je prikazan u Prištini, locira mesto na kojem se vide vojnici koji se vode kao nestali.

Izvor: TV Most



Comments

Pročitaj još