“Kurti promenio stav o nekoliko tema povezanih sa dijalogom”

Predsednik Demokarstkog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je Aljbin Kurti promenio stav u vezi sa temama u dijalogu sa Beogradom, i da se te promene pre svega odnose na “izvinjenje, reciprocitet i unutrašnji dijalog”.

“Primetio sam da je premijer, ne samo zbog reciprociteta, već i zbog mnogih drugih tema, promenio svoj stav u dijalogu, ali vreme je da se to dokaže. To su reciprocitet, izvinjenje i unutrašnji dijalog pre spoljnog”, rekao je Abdidžiku koji se danas sastao u Prištini sa Kurtijem.

Kurti je u svojstvu premijera, pokrenuo seriju sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Abdidžiku je preneo da su Kurtiju predali svoje viđenje tema u dijalogu, ističući četiri principa koja u Prištini treba da se pridržavaju.

“Prvi je da se jasno stavi do znanja da je Međunarodni sud pravde zaključio da nezavisnost Kosova nije prekršaj, zatim da da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati, a treći da je ustavna organizacija Kosova neprikosnovena”, rekao je Abdidžiku a prenose prištinski mediji.

Četvrti princip, kako je dodao,  je da u “DSK-u zahteva da konačni sporazum rezultira međusobnim priznanjem Beograda i Prištine i da Kosovo prizna pet zemalja EU koje ga ne priznaju”.

“Sporazum bi takođe trebalo da dovede do pristupanja Kosova Ujedinjenim nacijama”, naveo je Abdidžiku i dodao obavezu prisustva SAD tokom dijaloga.

Kurti se sastao i sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, a očekuje se tokom nedelje i sastanak sa Enverom Hodžajem, predsednikom najbrojnije opozicione Demokratske partije.

Izvor RTS

Comments