• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM osudila skrnavljenje crkve Svete Petke

Na teritoriji Kosova i Metohije oskrnavljena je dvanaesta pravoslavna crkva od početka ove godine.

Na najnovijem udaru vandala našla se crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi.

Ovaj napad dešava se u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje.

Međutim, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima.

Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izričito zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom verskom ekstremizmu stane na put.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još